Soutěž koňských stříkaček Jámy

Soutěž koňských stříkaček Jámy

„ V nejstarších dobách byly stříkačky dřevěné, později zavedeny byly mosazné, které pro značnou váhu byly nesnadno pohyblivé. Do starých stříkaček musela se voda líti, poněvadž nebyly k čerpání zařízeny,“ popisuje první pomocníky v boji proti ohni ředitel hasičského sboru v Praze F. Vejdělek v Památníku z let 1853 – 1903.  

Prababičky stříkačky, které změřily své síly v Jamách, sice už byly „k čerpání zařízeny“, nicméně i ony byly více, než čím jiným, poháněny lidským potem. A protože ani lidský faktor nemůže vyvíjet jakoukoliv činnost bez dopingu, byly i zde kromě „stříkaček“ a „hasičů“ nejčastěji skloňovány (nebo spíše kloněny) slova jako „rum“ a „pivo“.

 

Ani jedno z nich ovšem neubíralo historické soutěži na půvabu, právě naopak. Dalo by se říct, že na začátku července „mrzlo, až praštělo“ (9°C) a to vše ještě za vydatné pomoci neustálého deště. A tak doušek něčeho ostrého na zahřátí byl opravdu na místě.   

 

Také místo konání – obec Jámy – nebylo vybráno náhodně. Zdejší hasiči mají totiž k tradicím a historii hodně blízko. „Sbor dobrovolných hasičů Jámy byl založen už v roce 1889,“ vysvětluje zdejší strojník Jan Mach a dodává: „taky jsme už s koňskou stříkačkou objezdili několik soutěží, a pokud jsem měl možnost vidět, tak jsme jediní, kteří koňskou stříkačku nemají po žádné renovaci ani po generální opravě. Tím jsme určitě výjimeční.“

 

Jamská koňská stříkačka, zkráceně nazývaná „koňka“, byla pro místní sbor zakoupena v roce 1894. A dělá zdejším hasičům radost dodnes. Například v roce 2009 se jim na mezinárodním klání v polském Zabu postarala o nádherné první místo na Malopolském mezinárodním setkání stříkaček tažených koňmi. Letos obhájili prvenství i na soutěži ve Škrdlovicích.

 

S podobnou prababičkou stříkačkou, jakou vlastní v Jamách, se přišlo pochlubit, kromě místních, i dalších sedm sborů, většinou z blízkého okolí. „Soutěž koňských stříkaček je specifická v tom, že každý stroj je úplně jiný. Každý má jiné savice, jiný způsob nakládky a vykládky, některý stroj se nemusí vůbec skládat na zem, ale například obec Veselíčko má takovou stříkačku, že musí nejdříve sundat stroj dolů a pak teprve může proběhnout zásah. Starší stroje jsou prostě každý jiný,“ popisuje jeden ze členů jamské zásahové jednotky Radek Konrát. „Soutěžíme na rychlost, ale čas se začne měřit až ve chvíli, kdy začínáme pumpovat. Další disciplínou u nás je pivní štafeta, ve které se nejen pijí piva, ale i rovnají přepravky,“ doplňuje další z místních hasičů Petr Starý.

 

„Své“ hasiče – tedy ty žďárské, zámecké - přijel do Jam podpořit i nejstarší aktivně činný hasič v kraji Vysočina Karel Herold. „O tento typ soutěže je v poslední době čím dál větší zájem. Vracíme se takto k hasičským tradicím. A spolu s nimi se vrací i sláva starých hasičských strojů. Já jsem kdysi začínal s podobným strojem, který je tu dnes také, patří Sboru dobrovolných hasičů Veselíčko. A mimo to také s naší stříkačkou, kterou nám v roce 1930 převedla hraběnka Clam-Gallasová ze zámku do majetku sboru. Když jsem začínal, tak poslední požár s touto stříkačkou kočárového typu byl u firmy JARO J. Rousek,“ zavzpomínal pamětník, který se v Jamách vrátil do dob svého mládí.

 

Karel Herold, který si coby mladý hasič nejednou vyzkoušel, jak namáhavé je napumpovat dostatečné množství vody na uhašení požáru, se dnes už bohužel může pouze dívat. „V poslední době jsem měl nějaké zdravotní problémy a dechově bych už to nezvládl. Ale jinak bych si to klidně šel zase vyzkoušet,“ říká s úsměvem dvaadevadesátiletý Karel Herold.

 

Nevážně vážná Soutěž koňských stříkaček Jámy nedopadla pro domácí zvlášť slavně. Prvenství neobhájili, skončili až na třetím místě. Před nimi se na stupně vítězů postavili hasiči ze Žďáru nad Sázavou 2 - Zámek, kterým se podařilo dostat vodu ze stříkačky a uhasit oheň za pouhých 94,4 sekundy. 109 sekund to trvalo druhé Litavě. Jamští hasiči už ale, podle slov strojníka Jana Macha, myslí na budoucnost, která pro ně chystá další zajímavé klání: „V polovině srpna se chystáme opět do Polska na mezinárodní soutěž. Bude tam sedmdesát soutěžících, je to vlastně největší soutěž koňských stříkaček.“