Starostenské koledování

Starostenské koledování

Nestává se běžně, že by občanům svého města hrála a zpívala koledy samotná hlava radnice. Žďár nad Sázavou ovšem takovéto privilegium má.  

Jeho starosta Jaromír Brychta si během adventu i vánočních svátků najde čas, aby si společně s ostatními zahrál a zazpíval pár koled. Například do domova důchodců chodí s koledou pravidelně a každoročně, jak sám říká „je to už taková tradice“. Jaromíra Brychtu na těchto akcích často doprovází i manželka, která je učitelkou na Základní škole, se svými malými svěřenci. Žáčci tak mají možnost zazpívat si společně se „svým“ panem starostou.


„V průběhu vánočních svátků chodíváme na koledu s kamarády. Dříve jsme mívali tak pětatřicet štací, dnes už jich mále jen okolo deseti. Už to není tak vzrušující, jako za minulého režimu, kdy se nemohly koledy veřejně hrát a kdy nás policisté vyhazovali od stromečku,“ vzpomíná s úsměvem Jaromír Brychta. Dnes už „nosí noviny“ jen do domácností svých známých a přátel a na náměstí pod vánočním stromkem moc nevyhrává.


V čase předvánočním můžete ve Žďáru potkat nerozlučnou dvojici- žďárského starostu a jeho kytaru. Snad každý den mají oba naplánované alespoň jedno vystoupení ať už pro juniory nebo seniory. Všude jsou vítáni a mnozí se k nim i rádi přidají. Tak „veselé vánoční hody“, pane starosto!