Tradiční vánoční výstava třešťských betlémů

Tradiční vánoční výstava třešťských betlémů

Ve dnech 1. 12. 2008 – 1. 2. 2009 bude v domě J. A. Schumpetera na Rooseweltově ulici probíhat Tradiční vánoční výstava třešťských betlémů.

Návštěvníci si tady mohou prohlédnout jak papírové, tak i dřevěné ukázky lidové tvořivosti. Jedná se nejen o betlémy staré, ale i současné. Otevřeno je od pondělí do neděle a to od 9.30 do 16.30 hodin.

Nej třešťských betlémů

Nejzelenější. A to díky mechu, který je velmi často používán k jejich výrobě.

Největší z nich má okolo třiceti metrů čtverečních.

Velmi obdivovaný býval pohyblivý betlém Adolfa Bumbálka. Ten ale na zmíněné výstavě bohužel neuvidíte, od smrti tvůrce v roce 1953 se totiž nestaví.

Ohromnou senzací je i betlém, jenž je každým rokem bohatší o desítky figurek. Ty vznikají v rámci celorepublikové setkání řezbářů v Třešti známého pod názvem Dřevořezání.

 

   

Nenechte si ujít Betlémskou cestu

Kromě Tradiční vánoční výstavy třešťských betlémů nabízí město Třešť v době od 26. 12. 2008 do 8. 2. 2009 ještě jedno zpestření krátkých zimních dní a dlouhých večerů. Zcela jistě i toto patří mezi NEJ třešťských betlémů.

Město proslavené betlemářskou tradicí v ní pokračuje i dnes. Každým rokem staví betlém na padesát domácností. Některé z rodin jsou ochotny se o pohled na originální díla šikovných rukou předků rozdělit s ostatními. I vy máte tedy možnost projít takzvanou Betlémskou cestou a navštívit téměř dvě desítky soukromých betlémů přímo v rodinách.

Stačí si jen v informačním centru vyzvednout mapku s vyznačenými cíly, tedy bydlišti vystavovatelů. A pak už se můžete vydat na cestu, navštěvovat, obdivovat, žasnout a tiše závidět.

 

Foto archiv TIC Třešť