Tak to teda Pán Bůh s náma

Tak to teda Pán Bůh s náma

Štědrovečerní hry pro děti už mají v novoměstském evangelickém kostele svou tradici. A ani tentokrát nebyl řetěz přerušen a početné publikum se mohlo před tím, než usedne k slavnostně prostřeným stolům, pobavit a možná i trochu poučit.

„Celkem tu hraje asi čtyřicet herců a to jak děti a mládež, tak i dospělí,“ říká zdejší evangelický farář Zdeněk Šorm. A o čem vlastně je ta letošní štědrovečerní hra? „Hra má název „Tak to teda Pán Bůh s náma“ a je o nadějích, které si my lidé děláme, o tom, že často doufáme v lidi mocné a nakonec z toho všeho dost brzy vystřízlivíme. Je to i o tom, co nám Vánoce sdělují. Název této hry je tak trochu mnohoznačný. My ho obvykle užíváme ve smyslu „tak to tedy Pán Bůh s náma, je to v pytli, je to v háji“. Ale Vánoce jsou právě o tom, že Pán Bůh je s náma i v tom chlívě, který si vlastně sami děláme. Takže v tom, co my používáme jako povzdech, je i naše naděje.“

      

     Malí herci hráli celým svým srdcem a občasné zaváhání k tomu samozřejmě také patřilo. Z pana faráře se jako mávnutím kouzelného proutku stal jeden z mudrců, kterých se v novoměstském evangelickém kostele objevilo opravdu hodně. Všichni přišli zvěstovat radostnou novinu. A nezapomnělo se ani na společný zpěv koled. Vždyť jsou Vánoce!