Táborová základna má i své strašidlo

Táborová základna má i své strašidlo

Takříkajíc v rodinném kruhu proběhl Den otevřených dveří Táborové základny Olešná, která patří pod správu DDM Klubíčko v Novém Městě na Moravě.

„Tato budova je přibližně sto let stará. Původně sloužila jako škola, posléze jako mateřská škola. Asi tak před osmi lety zde provoz mateřské školy skončil, důvodem byl nedostatek dětí. Následující čtyři roky byla tato budova prázdná a tehdy mě bývalá starostka paní Marková oslovila, jestli bychom pro ni neměli nějaké smysluplné využití,“ popisuje počátky táborové základny ředitel DDM Klubíčko Lubomír Šula.

Smysluplné využití se našlo. Byl podán návrh přetvořit chátrající budovu na zázemí pro turisty a táborníky. A nejen pro ně. „Realizujeme zde také některé aktivity našeho mateřského centra a zájmových útvarů. Případně i další akce k různým výročím, jako je například Den dětí,“ doplňuje Lubomír Šula.

Objekt prošel dvěma etapami rekonstrukce. První z nich dala vzniknout ubytování s odpovídajícími hygienickými podmínkami. Z velkých a špatně využitelných místností povstalo několik menších, samostatných pokojíčků. Současná kapacita je dvacet osm lůžek.

Druhá etapa, která začala v září loňského roku a skončila v polovině listopadu, byla zaměřena na ekonomičtější a zároveň ekologičtější vytápění poměrně rozsáhlé budovy. Sestávala ze zateplení objektu, výměny oken i zdroje vytápění a odvlhčení a byla částečně hrazena z peněz Evropské unie. „První fáze stála okolo milionu a půl a ta druhá, dotovaná z EU, vyšla město zhruba na tři miliony korun, přičemž dotace činila asi polovinu částky,“ uvedl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Město se podílí nejen na opravách, ale také na pravidelné údržbě, která podle slov starosty ročně vychází přibližně na milion korun.

Táborovou základnu v Olešné ale nevyužívají pouze místní nebo Novoměšťáci. Občas se tu vyskytnou i návštěvníci zdaleka. „Nabízíme tuto budovu k využití různým organizacím. Například vloni tady byl matematický tábor, který organizovala matematicko - fyzikální fakulta z Prahy. Byl tu hasičský tábor, měli jsme tady horolezce z České Lípy a dokonce i tábor pro děti s nemocemi, které vyžadují specifické stravování - děti s diabetem nebo bezlepkovou dietou, kterou jim běžné tábory nejsou schopny zajistit,“ vysvětluje vedoucí DDM.

Kromě dětských táborníků se mohou v Olešné ubytovat například i rodiny s dětmi, které mají zájem o pobyt v této části Vysočiny. Pro ně už ale bude pobyt o něco dražší. Zatímco velké skupiny dětí zaplatí 90 Kč na osobu za noc, menší rodinné seskupení vyjde nocleh na 220 Kč za jedince.

Jarní a letní obsazení táborové základny řediteli DDM Klubíčko rozhodně vrásky na čele nedělá. Už koncem minulého roku měli plně obsazeno od května až do letních prázdnin. O něco horší je to se zájmem turistů a táborníků v zimních měsících. Pomalu už se ale začínají hlásit některé lyžařské kurzy a školy v přírodě. A další vize do budoucna? „Dole máme nevyužitý krásně klenutý sklep. Rádi bychom tam časem vybudovali jakousi klubovničku nebo hernu,“ prozrazuje Lubomír Šula.

Sto let stará budova bývalé školy má svou bohatou historii. A k ní také patří existence strašidla. Tentokrát jde ale spíše o dobrého ducha tohoto stavení, jak s úsměvem podotýká Lubomír Šula. „Máme tady paní správcovou, což je poměrně energická žena. A tak by se někomu mohlo zdát, že je s ní velmi těžké vyjít, a pro někoho by to mohlo dokonce i být takové místní strašidlo. Nicméně je to velmi sympatická dáma a také velice zodpovědná a já si její práce nesmírně vážím. Paní správcová do této budovy patří, je s ní spjata. Je to v podstatě dobrý duch naší táborové základny.“