Zelený věžák vymění kabát

Zelený věžák vymění kabát

Osud jednoho ze tří nejvýraznějších novoměstských panelových domů, známých jako modrý, červený a zelený věžák, už je zpečetěn.  

Rada jednomyslně odsouhlasila změnu barvy zeleného věžáku, který jako jediný ještě neprošel celkovou revitalizací. „K našemu rozhodnutí velmi přispěla volba barvy na modrém věžáku,“ vysvětluje stanovisko radních starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková. „Měli jsme k dispozici i několik fotografií těchto domů, které jsou určitou dominantou města. Zejména modrá barva je tu velmi výrazná“.

Radnice nakonec odmítla i návrh Komise architektury a rozvoje města, který doporučoval změnit barvu výše uvedeného panelového domu na okrovou v kombinaci se žlutou. Podle vyjádření starostky by pak věžák doslova splynul s věží nedalekého evangelického kostela.


Jaký je tedy konečný návrh radnice? „Rada rozhodla o tom, že zelený věžák bude v kávových tónech,“ řekla Zdeňka Marková a dodala: „konkrétně jsme vybrali tři odstíny ve studených tónech. Jednak se v nich neztratí žlutý kostel a pak celek nebude působit jako velikonoční vajíčko. Architektura by měla korespondovat s okolní krajinou a kdybychom zde použili ostrou zelenou, pak by naše věžáky svítily do širokého okolí.“



Pro konečnou úpravu panelového domu je vybrána stejná firma, která už „přebarvila“ modrý a červený věžák. Jejich vzorník představuje pestrou paletu barev a je velmi těžké vybrat takovou, se kterou by byli spokojeni všichni novoměstští obyvatelé. Zdejší patrioti se přiklání spíše k zachování stávajícího, tedy ponechat zelený věžák i nadále ve stejném odstínu.

V nových barvách by měl být zelený věžák k vidění už koncem prvního pololetí letošního roku. Počáteční zateplovací práce se mají rozběhnout v posledních dnech měsíce března.