Večer plný melodií

Večer plný melodií

Olomoucká kapela Domino vystoupila v Habří se směsí náladových balad, zbojnických i lidových písní a folkových skladeb.

Skupina, řadící se do etno-folku, si občas od moravských lidových písní odskočí i do jiného žánru. „Máme rádi spirituály a tradicionály a hlavně skupinu Peter, Paul & Mary. Takže si od lidovek někdy odpočineme těmito známými folkovými standarty,“ říká členka a také mluvčí Domina, Blanka Mazalová.

 

K původní tříčlenné skupině přibyl před nedávnem další člen. Housle a kytary tak doplnila basa. Ke slovu se však dostávají i jiné hudební nástroje. Třeba netradiční mandolína nebo jednoduché rytmické nástroje.

  

Kapela je ryze amatérská a zaměření každého jejího člena je naprosto odlišné. „Jeden člen je technik, další strojař, třetí pracuje se sklem a já jsem sice muziku vystudovala, ale neživím se jí. Živím se mluveným slovem. Jsme velmi různorodí, ale spojuje nás láska k muzice. Už jsme s tím chtěli i několikrát praštit, ale zjistili jsme, že to nejde. Prostě by nám to hrozně chybělo,“ říká Blanka Mazalová.

Název Domino získala kapela, jak už to bývá, zcela náhodně. „Většina kapel, když vzniká, tak nad názvem moc neuvažuje. Dlouho jsme žádné jméno neměli, a když jsme šli někam hrát, tak ho po nás hostitelé vyžadovali. Jednou jsme měli zkoušku a kolega na ni přinesl velmi dobré sušenky, které se jmenovaly Domino. Takže jsme vlastně pojmenovaní po sušenkách,“ vysvětluje zpěvačka a houslistka v jedné osobě.

Blance Mazalové jsou nejbližší moravské lidové písně. Ty se také snaží v kapele nejvíce prosazovat. A jak mohli zjistit posluchači v Habří, slovo ženy tu má určitě velkou váhu. Jinak ale není jediná žena v Dominu nijak vybíravá. Má ráda veškerou dobrou muziku, ať už se jedná o vážnou hudbu, jazz, blues či dokonce rock.

      

A jak se hostům z úrodné Hané líbilo na Vysočině? „Byli jsme velmi překvapeni zdejší krajinou. Vysočinu většinou přejíždíme po dálnici a opravdu ji moc neznáme. Bereme ji spíše jako tranzitní oblast. Byli jsme se tu tentokrát projít, podívali jsme se po blízkém okolí a je to opravdu nádhera. Myslím si, že se tu budeme velmi rádi vracet,“ nešetří chválou Blanka Mazalová.

A chválili i návštěvníci koncertu. Obrovským aplausem si vyžádali přídavek a mnozí z nich si požitek z dobré muziky doplnili požitkem kulinářským. Podávané speciality si rovněž získaly spoustu příznivců.

Místa ve zdejší hospůdce byla tentokrát do posledního obsazena. Kdo si zajistil rezervaci, neprohloupil. A pokud se na vás tentokrát nedostalo, nebuďte smutní. Akce v Habří jsou teprve na začátku. Příště se snad štěstí usměje i na vás.