Ples v pátek třináctého

Ples v pátek třináctého

Plesová sezóna je v plném proudu. Milovníci hudby a tance vymění každý páteční a sobotní večer domácí oděv za exkluzivní róbu a hurá na taneční parket.

Všední Popelka se tak v mžiku promění v zámeckou paní, která v záři křišťálového lustru lehounce krouží po parketu v náručí vysněného prince. Tak trochu stranou a v pozadí zůstávají upocení organizátoři plesu, kteří se snažili a snaží, aby vše dobře dopadlo.

„Svůj“ vlastní ples mívají hasiči, policisté, myslivci i lékaři. Všechna tato povolání mají s hudbou a tancem společné jen to, že se chtějí setkávat a bavit. V pátek, třináctého února, tomu ale bude jinak. Ples totiž v novoměstském Kulturním domě pořádají odborníci na slovo vzatí. Pedagogové a žáci Základní umělecké školy Jana Štursy se jej rozhodli uskutečnit vůbec poprvé. A hned zvolili i magické datum – pátek třináctého. Že by tak trochu alibismus, kdyby to náhodou nevyšlo? „I taková myšlenka se tu objevila, ale byla to spíše shoda okolností. Tento termín vyhovoval jak nám, tak i pronajímatelům sálu. Navíc je toto datum snadno zapamatovatelné,“ usmívá se ředitelka ZUŠky Eva Mošnerová.

Organizace takového plesu není zrovna jednoduchou záležitostí. Spousta schůzek, řešení nečekaných problémů, shánění kapely a věcí do tomboly, to vše je jen malý výčet toho, co musí pořadatel zajistit, aby právě ta jeho akce byla tou NEJ. A od ZUŠky bude očekáváno i něco navíc, protože se její učitelé i žáci neustále pohybují ve světě hudby, tance, poezie a krásna vůbec. „Náš ples bychom chtěli ozvláštnit tím, že použijeme muziku z různých seskupení, jako je dechový a jazzový orchestr a rocková a beatová kapela a vytvoříme různé hudební formace, “ říká zástupce ředitelky ZUŠ Jana Štursy Petr Sobotka a dodává: „budou tu hrát naše děti i kantoři. Ale zapojí se i ostatní obory. Plakáty vytvořili žáci výtvarného oboru, předtančení se ujmou dívky z tanečního oboru společně s bývalými absolventkami a moderování si zase vezmou na starost žáci dramatického oboru.“

Základní umělecká škola Jana Štursy působí v Novém Městě na Moravě už od roku 1951. V současné době ji navštěvuje pět set šedesát dva žáků a vyučuje zde dvacet dva pedagogů. Nejvíce dětí se vzdělává v hudebních oborech. Kromě nich je tu i obor taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Na svůj první ples se všichni zúčastnění pečlivě připravují. Tak ať jim páteční třináctka přinese hodně štěstí!