Nová kniha bude pokřtěna na plese

Nová kniha bude pokřtěna na plese

V pátek 6. února odloží žďárští hokejisté dresy, brusle a hokejky a místo nich obléknou saka a uvážou kravaty. Čeká je totiž „Ples Sportovního klubu ledního hokeje Žďár“.  

Součástí této společenské události bude i křest nové knihy historika Jaroslava Švomy, nazvané „Žďárský hokej 1939 – 2009“. V publikaci jsou mimo jiné popsány různé peripetie vzestupů a pádů tohoto zimního sportu. „Významnou událostí období válečného byly například zápasy sehrané žďárskými hokejisty s tehdy nejznámějším, nejslavnějším a nejsilnějším klubem LTC Praha, který zavítal do Žďáru na základě příbuzenství některých hráčů se žďárskými občany. Hrálo se za náhradu potravin, protože tehdy byla doba lískového systému a velký zájem byl především o maso. Tato aprovizace se ve městě Žďáře sbírala potají mezi obyvatelstvem a hráči LTC byli velice spokojeni. První dva zápasy byly sehrány v únoru 1943, kdy v dopoledním utkání žďárští prohráli 12:1 a v odpoledním vyhrávali po prvních dvou třetinách 2:0 a hosté pak už utkání nedohráli. Od té doby se tradovalo, že Žďár porazil LTC Praha,“ prozradil jednu perličku z nové knihy Jaroslav Švoma.

 

A pro sportovní fanoušky a hlavně příznivce ledního hokeje ještě jedna informace. Publikace vyšla v nákladu tisíc kusů a její součástí je i kompletní výsledkový servis, statistiky a starší i novější dějiny zdejšího hokeje včetně vzpomínek některých pamětníků.