Historický kalendář Nového Města na Moravě

Historický kalendář Nového Města na Moravě

V pořadí už druhá publikace z pera dvou zkušených autorů Víta Křesadla a Miroslava Kružíka spatřila v těchto dnech poprvé světlo světa.  

Druhý díl novodobých dějin Nového Města na Moravě – Historický kalendář – je tentokrát zasazen do období let 1918 – 1945. „Pojali jsme to jako dějiny v datech. Snažili jsme se do této publikace dostat co nejvíce informací,“ řekl na autogramiádě v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě Vít Křesadlo.

Druhý díl historického kalendáře je o něco obsáhlejší, než první. Podle slov autorů je to dáno tím, že pro toto období je k dispozici mnohem více informací. Mimo všeobecných událostí se autoři snažili zachytit i další dění ve městě, jako je například spolková činnost, výstavba města, kulturní život nebo sociální poměry obyvatelstva. Připojen je i přehled významných představitelů města v daném období a samozřejmě pestrá paleta historických fotografií.




Oba autoři jsou zaměstnanci okresního archivu v nedalekém Žďáru nad Sázavou, takže k písemným pramenům pro tuto publikaci měli velice blízko.

Na stávající dva díly by měl v budoucnosti navázat díl třetí, ve kterém by chtěli autoři zachytit život malého městečka na Vysočině do prvních svobodných voleb roku 1990.