Strasti a starosti hoďte za hlavu, je tu masopust!!!

Strasti a starosti hoďte za hlavu, je tu masopust!!!

Nádherné a bohaté období od Tří králů do Popeleční středy by se dalo také nazvat posvěceným obžerstvím. V této době se totiž slaví masopust, tedy poslední možnost, kterak si pořádně zaplnit žaludek, než přijde přísný předvelikonoční půst.

O masopustu je povoleno téměř vše. Kromě jídla a pití nesmí chybět ani hudba a tanec. A samozřejmě i nepostradatelné masky a spousta bláznivých nápadů.  

 

 

„Vážení občané, nic se Vám nestane.
Z našich maškar žádné strachy, jsou na buchty, ne na prachy
.“

Tento slogan patří k obnovené masopustní tradici v Polničce. Masopustní průvod, který projde 14. února obcí, rozhodně nechce být postrachem všech místních obyvatel. Ba právě naopak. Masopust by měl přinést všem jenom radost, smích a zábavu. K tomu by měla přispět i dechová hudba „Seniorka“ spolu s malým pohoštěním a trochou dobrého moku na zahřátí. Celý průvod by měl být zakončen symbolickým „potrestáním kobylky“. A ještě jedna informace. Organizátoři vítají všechny, kteří se chtějí ještě do průvodu zapojit. Bližší informace vám poskytnou na tel. 724 091 191.

 

 

 

V Telči se začíná na radnici

Tradiční masopust se každoročně koná i ve městě, které už je od roku 1992 zapsáno na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, v Telči. Ani letošní rok nebude výjimkou. Masopustní obchůzka náměstí je tentokrát připravena na 22. února. Společně s muzikou půjde masopustní průvod domu k domu a bude se tančit, zpívat, a veselit.

První kroky rozpustilých masek vedou podle zvyku nejprve na radnici, kde je starosta města žádán o povolení veselit se a radovat. Až teprve po jeho požehnání se maškarní průvod přesouvá od jednoho stavení ke druhému. Na každém zastavení popřejí maškary úrodný rok a za to obdrží od majitele domu pohoštění. Dejte si ale pozor, aby vám se v době konání masopustu v Telči nezmizel z tváří úsměv. Součástí průvodu je totiž „šatlava“, kam bývá katy uvrhnut nejeden z přihlížejících, který se nenechá strhnout k veselému reji masek.