Silnice nebo tankodrom?

Silnice nebo tankodrom?

I když víkend přinesl oblevu, ne každá silnice se stala průjezdnou a méně nebezpečnou. Ve vyšších polohách byl naopak rozbředlý sníh postrachem motoristů.

Hlavně v lesních úsecích měli co dělat i zkušení řidiči. Snad nejhůře na tom byli šoféři autobusů, kteří měli občas plné ruce práce se zvládnutím neposlušného kolosu.

 

 

Tentokrát platilo omezit rychlost na nezbytné minimum a zbytečně nehazardovat. V sázce bylo nejen vlastní bezpečí, ale i bezpečnost protijedoucích. Občas se stalo, že ve snaze uhnout co nejvíce na stranu najel řidič na vrstvu sněhu na krajnici, která jej doslova odhodila na protijedoucí vozidlo. Pak už rozhodovala náhoda v podobě několika milimetrů mezi míjejícími se auty.

Nedá se nic dělat, tento stav vozovek hold už patří k oblevě. Množství sněhu, které napadlo během posledních dnů, se musí někde projevit. Hlavně, aby tato neidentifikovatelná hmota na vozovkách nezmrzla dřív, než si s ní poradí cestáři. Jejich vozidla jsou na silnicích vidět, takže se snaží silnice“stáhnout“ a ušetřit řidičům úsilí a vozidla. Na druhou stranu je otázkou, zda by se v inkriminovaných místech nemohli objevit v tuto chvíli častěji, když na většině Žďárska jsou již silnice holé.