Když závody, tak párkové

Když závody, tak párkové

Napadaný sníh láká všechny příznivce zimních sportů, zvláště pak milovníky běhu na lyžích. A když už se mluví o „běhu“, pak určitě kdekoho napadnou i závody.

Jedny z nejznámějších a na Vysočině také nejčastějších jsou takzvané „Závody párkové“. A jak už sám název napovídá, odměnou pro vyčerpané, více či méně úspěšné závodníky jsou samozřejmě lahodné a voňavé párky s hořčicí.

 

Zorganizovat tradiční „Párkové závody“ se rozhodli i představitelé obce Kuklík, která leží asi deset kilometrů od Nového Města na Moravě. Vesnička s necelými dvěma stovkami obyvatel nespadá pod žádnou větší obec či město, ale hospodaří a spravuje své záležitosti zcela sama. Tentokrát se v rámci kulturní činnosti v obci domluvili Kukličtí na atrakci pro děti i dospělé a to nejen místní, nýbrž i přespolní.

 

   

Jeden z pořadatelů, Jaroslav Haněl, si pochvaloval množství napadaného sněhu, díky němuž mohli po dvou neúspěšných letech opět závod uspořádat. „Naše obecní zastupitelstvo se snaží pořádat takovéto akce víceméně pravidelně. Po dva minulé roky nám ale počasí moc nepřálo a tak jsme rádi, že to tentokrát vyšlo.“

 

Kilometr dlouhá trať byla přizpůsobena několika kategoriím. „Ti nejmenší jedou pouze tři sta metrů, kategorie nejstarších už musí zvládnout dva okruhy,“ upřesnil pořadatel a dodal: „Nejmladší závodnice, tříletá Lucinka Kocandová, závodila v kategorii nejmladších závodníků, tedy předškoláků. Další účastníci se rozdělili do družstev podle věku: sedm až devět, devět až jedenáct, jedenáct až patnáct, patnáct až osmnáct a osmnáct a více let. Na start se postavilo celkem třicet pět závodníků a všichni nakonec dojeli zdárně do cíle.“

Každý ze závodníků v závěru obdržel slibovaný párek, děti jej zapily čajem, dospělí si většinou dali něco ostřejšího na zahřátí. Obávaná dopingová zkouška se naštěstí nekonala, možná měli pořadatelé strach, že by jim kromě těch mladších kategorií moc závodníků nezbylo.

       
Spokojení byli nakonec všichni. Nebylo vítězů ani poražených, šlo o to hlavně si zasportovat a prožít příjemné odpoledne. A to se opravdu povedlo.