Zima už skončila!

Zima už skončila!

Tak to alespoň tvrdí občané Pohledce, kteří se s letošní zimou tento víkend už definitivně rozloučili. A je jim absolutně jedno, jestli kalendář nebo meteorologové tvrdí něco jiného.  

Loučení se zimou ale není nikterak náhodné a v Pohledci má už dlouhodobou tradici. „Letos je to už šestadvacátý ročník,“ říká jedna z účastnic, Marie Vamberová.

Rok co rok, bez jediného vynechání, absolvují pohledečtí v rámci této akce lyžařský výlet z rodné vísky do obce Studnice. Letos si za svůj cíl vybrali Rokytno (hlavním důvodem je absence potravní nabídky ve Studnicích neboli také „na Rokytně nám uvaří,“ jak se vyjádřili pohledečtí) a lyže vyměnili za turistickou obuv. Cestu si sice mnohem více užijí, ale trvá jim mnohonásobně déle. „Na lyžích jsme byli v cíli za půl hodiny, pěšky nám to trvá asi dvě hodiny,“ posteskli si účastníci průvodu.

  

Nejde ovšem pouze o pěší nebo lyžařský výlet. Podmínkou je maska a ta musí splňovat určitá kriteria. Měla by být nápaditá, originální a mnohdy inspirovaná filmovými či seriálovými postavami. „Jedinou tradiční maskou je Krakonoš, jinak se snažíme pokaždé vymyslet něco nového. A čím je ta maska originálnější, tím lépe.“

Naopak scénář Loučení se zimou je rok co rok stejný: „Každý rok se sejdeme za Pohledcem na Chvalově mezi, Krakonoš přečte celoroční hříchy a nakonec celý průvod vyrazí přes pole, louky a meze směrem k Rokytnu, dříve ke Studnicím.“ A jaké byly letošní pohledecké hříchy? „Pokaždé se nějaké najdou. Nikdy se nejmenuje, vždycky se to nějak zaobalí, aby si z toho každý dotyčný vzal to svoje,“ odpovídá lakonicky Marie Vamberová.

 

 

Pohledeckého průvodu by se zcela jistě zalekl i Jan Žižka z Trocnova se svými bojovníky. Když se proti někomu postaví okolo padesáti prapodivně nahastrošených lidiček, pak jde mnohdy veškerá odvaha stranou. Podle Marie Vamberové ale není tento ročník nejsilnější, dříve prý jezdívalo i okolo osmdesáti masek.

 

Loučení se zimou ale není jediná tradiční akce, kterou pohledečtí organizují. Měsíc červenec je uvidí opět v plném nasazení, tentokrát se tu budou konat oblíbené Závody přes rybník spojené s odpolední zábavou. Takže se všichni mají zase na co těšit.