Pokořte osmistovky Žďárských vrchů!

Pokořte osmistovky Žďárských vrchů!

22. duben je Dnem Země. Od roku 1990 se tento svátek životního prostředí slaví i u nás. Ochranáři se snaží oslovit širokou veřejnost, aby si každý uvědomil, jak je čistá a zdravá příroda pro nás důležitá.  

Letos na oslavu tohoto svátku připravili pracovníci Správy CHKO Žďárské vrchy zajímavou akci. „Tentokrát jsme vymysleli takovou ochranářsko - sportovní záležitost. Vyzýváme veřejnost, aby se spolu s námi v sobotu 25. dubna v pravé poledne sešla na všech čtrnácti osmistovkách Žďárských vrchů,“ zve mluvčí CHKO Jaromír Čejka.


Mezi osmistovky Žďárských vrchů se řadí Kamenný vrch u Nové Huti, Šindelný vrch, Tisůvka, Žákova hora, Křivý javor, Lisovská skála, Křovina, Pasecká skála, Kopeček u Studnic, Vysoký kopec, Buchtův kopec, Malinská skála, Devět skal a Pohledecká skála. Na vrcholu každé z těchto lokalit vás bude ve stanovený den a hodinu očekávat některý z pracovníků Správy CHKO, který podá zájemcům podrobnější informace nejen o místě samotném, ale také o celé Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Každý odvážlivec, kterému se podaří pokořit některou ze zdejších osmistovek, navíc obdrží pamětní list.

 


„Budeme velice rádi, když někdo přijde. Na dva z vrcholů a to na Malinskou skálu a na Devět skal plánujme navíc pořádat organizovaný pochod. Na Malinskou skálu půjdeme v deset hodin z Krátké a ve stejnou dobu z Křižánek po modré značce zase vyrazíme na vrchol Devíti Skal. Tyto túry bych spíš doporučil seniorům nebo rodičům s dětmi, protože většina ze zbývajících osmistovek je už fyzicky náročnější,“ informuje Jaromír Čejka.

 


Akci takového druhu a takového rozsahu organizují ochranáři ve Žďárských vrších poprvé. Jednotlivé body se nachází v okruhu dlouhém téměř čtyřicet kilometrů. Jak na tuto výzvu odpovíte vy?