1. máj slavili i na Studnicích

1. máj slavili i na Studnicích

Studnice jsou nejvýše položenou obcí na Vysočině. Nachází se v nadmořské výšce780m a se svými třemi desítkami obyvatel rozhodně nepatří mezi nejlidnatější.

Ideální poloha a celková malebnost vesničky jsou hlavními důvody častých návštěv turistů. Studnice jsou oblíbeným místem rekreačních pobytů a turistických výletů. A právě turisté se tentokrát postarali o prvomájové pozdvižení.

 

Seřazeni do průvodu a oblečeni do dobových kostýmů nadšeně několikrát obešli náves. Cestou provolávali hesla, která kdysi byla nedílnou součástí těchto slavností. „Závěry XII. sjezdu splníme na sto dvacet procent! Se Sovětským svazem na věčné časy!“ a další a další zvolání se nesla jindy poklidnou vesnicí.

Místní sledovali prvomájový průvod s úsměvem. Smysl pro humor tady rozhodně nikomu nechybí. Účastníci průvodu si to pak namířili k místnímu restauračnímu zařízení, kde svlažili okoralé rty a vyprahlá ústa dobře vychlazeným pivem občas proloženým něčím ostřejším. Zdejší paní vedoucí, Drahomíra Vaníková, je spoluorganizátorkou celé akce. „Jsme tu druhým rokem a pomalu zakládáme prvomájovou tradici. Kdo se chce zúčastnit, obleče se do dobových kostýmů, dáme mu transparent a mávátko a obejde s námi Studnice. Pak si dáme štamprle a je to.“