Galerie Barokního umění ze sbírek Národní galerie v Praze byla otevřena!

Galerie Barokního umění ze sbírek Národní galerie v Praze byla otevřena!

Dva roky musela zrát a růst prvotní myšlenka vytvořit ve Žďáru nad Sázavou galerii, která by svým významem a kvalitou mohla důstojně doplňovat památku UNESCO – kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.  

U samotného prvopočátku stálo pět sudiček. Národní galerie v Praze, rodina Kinských, akciová společnost Žďas, kraj Vysočina a město Žďár nad Sázavou. Zástupci výše jmenovaných a mnozí další se také zúčastnili čtvrtečního slavnostního otevření nové expozice.  A nejen to. Jako správné sudičky popřáli novorozeněti šťastný vstup do života a dlouhý a krásný život.

Dr. Constantin Kinský trochu zápasil s češtinou, přesto byl jeho projev jasný a srozumitelný. Mimo jiné zavzpomínal na svého zesnulého otce, jenž zahájil úspěšnou spolupráci s městem, kterou rodina Kinských nadále rozvíjí.

Generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák zase přítomným vysvětlil, co pro něj znamená umění: „Umění přináší zvláštní rozměr do života. A zvlášť, když je spojeno s historií. Pak je to něco, k čemu neustále putujeme, k čemu se vracíme a co nám zaplňuje mezery běžného života. Jsem hrozně rád, že Národní galerie dostala šanci udělat tuto drobnou expozici a myslím si, že je to počin, který by měl být následován i v jiných krajích, protože stejně jako lidé putují za uměním, tak by i umění mělo putovat za lidmi.“

   

Hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek zase připomenul, že zpřístupnění nové stálé galerie barokního malířství a sochařství ze sbírek Národní galerie v Praze patří v našem regionu k nejvýraznějším kulturním počinům současného výtvarnictví na Vysočině.

Se svou troškou do mlýna pak přispěchali i zástupci města, akciové společnosti Žďas a další. Děkování nebralo konce a bylo proč děkovat. Vystavená díla mají vskutku světovou úroveň a stálá expozice Barokního umění zcela jistě naláká do města spoustu nových návštěvníků.

          

Závěr slavnostního zahájení expozice patřil podpisu memoranda o spolupráci. A pak už nezbývalo nic jiného, než se seznámit se zbrusu novou turistickou atrakcí.

  
Dnes už prošli výstavními sály žďárského zámku první návštěvníci. Jejich bezprostřední reakce byly více než lichotivé. „Budu se sem muset znovu vrátit a v klidu si to opět projít, protože to chce čas. Dostojevský říkával, že svět bude zachráněn krásou. Tak ať nás krása trochu povzbudí,“ říká Vladimír Vojtěch Záleský, farář žďárské farnosti. A podle reakcí ostatních zřejmě nebude jediným návštěvníkem, který se bude vracet.