Čtvrtek byl dnem protikladů

Čtvrtek byl dnem protikladů

Poslední pracovní den v minulém týdnu byl čtvrtek, 7. května. A kromě toho, že někteří pracovali, dělo se v něm ledacos.

Žďár nad Sázavou žil uměním. V areálu zdejšího zámku se otevírala nová expozice nazvaná Barokní umění uspořádaná ze sbírek Národní galerie v Praze.

Nové Město na Moravě zvolilo mnohem komerčnější ukončení pracovního týdne. Čtvrtek byl tady dnem jarmarku. Bohužel ne řemeslného, takže zde chyběla originalita i kouzlo ruční práce. Na své si tu ale přišli milovníci netradičního koření a také zahradníci amatéři, kteří si zde mohli pořídit jak sazenice zeleniny, tak i květiny či okrasné stromky a keře. Žádné překvapení se nekonalo, kdo se nedostavil, určitě o moc nepřišel.

  

Odpoledne se areál SKI zaplnil hasičskými pracovními uniformami. Kvílení sirén nenechalo nikoho na pochybách. Sešlo se zde jedenáct jednotek místních sborů dobrovolných hasičů, kteří byli svoláni v rámci námětového cvičení. Byly zde prověřovány nejen jejich schopnosti, ale i hlavně výkony jejich čerpadel. Velitel cvičení Jiří Mrkos byl s výsledky celkem spokojen. Dobrovolníci byli pochváleni za to, jak se o svou více či méně zastaralou techniku starají a také za to, že byli včas a řádně připraveni.

Sami dobrovolní hasiči si trošičku postěžovali na nevyhovující techniku, kterou občas dokážou udržet při životě jen s největší námahou. Ale i když chybí peníze na zakoupení nových čerpadel, cisteren a dalšího vybavení, nadšení se nevytrácí. Stále se hlásí další a další dobrovolníci, převážně z řad mládeže.

Ve čtvrtek to v našich městech prostě žilo. Řada přišla na umění, nákupy i na sport. K dobré náladě přispělo i počasí, i když se sluníčko sem tam schovalo za mraky. Každý prožil den tak, jak to nejlépe šlo.