Na žďárský most budou vráceny historické sochy

Na žďárský most budou vráceny historické sochy

Most přes Stržský potok ve Žďáru nad Sázavou, který byl nedávno rekonstruován, se dočká navrácení osmi barokních soch.

Sv. Metoděj, sv. Pavel, sv. Vojtěch, sv. Bernard, sv. Cyril, sv. Jan, sv. Mikuláš a sv. Benedikt byli strážci tohoto místa už od nepaměti. Stejně jako most i jeho výzdoba je datována do období opata Bernarda Henneta, tedy do let 1738 – 1770.

V souvislosti s rekonstrukcí mostu musely být sochy svatých odstraněny. Jak se později zjistilo, jejich stav

vyžadoval, aby byly předány do péče restaurátora. Nejvíce je podle odborníků poškodilo zasolování spolu s nárazy štěrku. „Sochy byly naposledy restaurovány v roce 1998, to znamená, že už po deseti letech byly v havarijním stavu. Nejhůře dopadly podstavce, které byly již na hranici životnosti,“ sdělil ředitel Národního památkového ústavu v Telči Ing. Libor Karásek.

Vloni byly díky státní dotaci pořízeny kopie původních soch. Ty by se měly stát během víkendu ozdobou opraveného mostu. „Osazování proběhne v sobotu odpoledne a v neděli dopoledne a je to akce náročná zejména na organizační zajištění, protože budou instalovány za plného provozu. Proto byl vybrán takový čas, aby byl provoz co nejnižší,“ informoval ředitel Národního památkového ústavu v Telči. Vše bylo samozřejmě konzultováno s dopravním inspektorátem, jehož pracovníci výše uvedený čas sami navrhli.

Nejdůležitější podmínkou pro výrobu replik byla odolnost proti vnějším podmínkám. Proto byl na jejich zhotovení použit umělý pískovec s příměsí materiálu na bázi bílého cementu, pro tento účel specielně dovezený z Anglie. „Umělý pískovec byl upravován na specifické podmínky, které přináší tento žďárský most a provoz, který na něm je. Materiál byl zvolen tak, aby sochy vydržely obrovské zasolení, které tady předpokládáme, a které se zřejmě v nejbližších letech nezmění“ doplňuje PhDr. Martina Veselá z NPÚ.

Originály soch jsou nyní v restaurátorské škole v Litomyšli, kde je čeká ještě několik zásahů z rukou odborníků. Poté by měly být převezeny zpět do Žďáru nad Sázavou a uloženy v areálu Dolního hřbitova. „Vznikne tam takové malé lapidárium, sochy světců tu budou prezentovány jak občanům, tak i návštěvníkům města,“ říká Ing. Libor Karásek. Podmínkou oprav a následného převozu je však zabezpečení určitého finančního obnosu, což potvrdil i ředitel NPÚ Telč: „Pokud budou peníze, tak bychom letos měli zrestaurovat alespoň dvě sochy a převézt je do Žďáru na Dolní hřbitov. Ale slíbit to zatím nemůžeme.“