Silnice mezi Žďárem a Novým Městem bude od příštího týdne uzavřena!

Silnice mezi Žďárem a Novým Městem bude od příštího týdne uzavřena!

Od pondělí 25. května až do 5. července bude zcela uzavřena silnice I. třídy číslo 19 mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě.

Tato komunikace se už delší dobu opravuje, její průjezd je poměrně komplikovaný. Od konce dubna je navíc uzavřen most před Novým Městem na Moravě, takže vjezd do města stejně jako výjezd byly řešeny jednosměrnými objížďkami. Nyní bude kvůli pokládce nového povrchu veškerá doprava odkloněna úplně.

„Dodavatel stavby bude potřebovat na položení podkladových a finálních vrstev asi dvacet pracovních dní. Hlášená uzavírka je delší pro případ nepříznivého počasí, které by práce prodloužilo,“ informoval místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek, který se účastnil jednání mezi realizátorem opravných prací, dotčenými městy a krajem Vysočina.

 

Snad nejvíce se objížďka dotkne těch, kteří využívají autobusovou dopravu. Na přesné příjezdy a odjezdy jednotlivých spojů se nikdo ve stanovené době nebude moci spolehnout. „Vše se bude řešit podle aktuální situace. Na silnici číslo 19 leží obec Radňovice a jsou z ní výjezdy na Jiříkovice, Veselíčko a Mělkovice. Na našem jednání zaznělo i to, že může nastat případ, kdy některé zastávky nebudou po několik dní obsluhovány vůbec,“ sdělil Stanislav Marek.

Povinností dodavatelské firmy je informovat dva dny předem dispečera ZDARu o stavu probíhajících prací. „Jízdní řády po dobu uzavírky upravovány nebudou, ale kvůli objízdným trasám nebudou moci dojet autobusy na zastávky včas. Lidé z Nového Města sice v pravou chvíli odjedou, ale do Žďáru se mohou dostat třeba až za hodinu,“ doplňuje starostka města Zdeňka Marková.

Objízdná trasa v délce dvaceti kilometrů povede v obou směrech přes Vatín, Sazomín, Ostrov nad Oslavou, Obyčtov, Hodiškov Hlinné, Řečici a Petrovice. Touto trasou byla už nějakou dobu vedena nákladní doprava a od příštího týdne se připojí i ostatní motoristé. Lidé s místní znalostí budou určitě využívat i jiné, kratší objízdné trasy.

Vrásky na čele dělá představitelům měst i to, jak budou vypadat silnice na objízdných trasách po skončení uzavírky. „Firma se s krajem dohodla, že zmapuje pouze ty komunikace, po nichž vede oficiální objížďka, a předá je ve stejném stavu, jako je převzala. Ale už neřeší, že spousta motoristů bude jezdit jinudy. Pro nás je pak velkým problémem docílit toho, aby byly opraveny například silnice III. třídy, které budou díky opravě hlavní komunikace nadměrně frekventované,“ posteskl si místostarosta. „Nic jiného nám ale nezbývá, než trpělivě vše snášet, protože oprava silnice číslo 19 je pro všechny velmi důležitá.“