„Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“

„Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“

Tak krematorium si v Pelhřimově zcela jistě neprohlédnete. Ne že by jej pelhřimovští nějak tajili a ukrývali, ale ono tu vlastně ani žádné není. Věta pronesená panem doktorem v legendárním filmu „Vesničko má středisková“ zlidověla natolik, že mnozí neváhali vzít mapu do ruky a vyhledat si v ní ono bájné a nemocným doporučované město – Pelhřimov.

Malebné městečko se sedmnácti tisíci obyvateli, ležící na říčce Bělá, je ale proslulé ještě jednou zajímavostí. Jde o unikátní závodění, které mnohdy sahá až za hranice lidských možností. Ano, tušíte správně. Město Pelhřimov je pravidelným dějištěm Mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit.

Člověk se odedávna snažil překonat sám sebe. Některým to jde lépe, jiní se raději spokojí s rolí diváků a povzbuzujících. Při vymýšlení disciplín, ve kterých jste NEJ se fantazii meze nekladou. Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejpomalejší, nejkratší, nejdelší a tak dále, to všechno v podání těch nejlepších z nejlepších můžete spatřit na vlastní oči ve dnech 12. a 13. června. Právě v tuto dobu ožije město v pořadí už devatenáctým ročníkem Mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit.

NEJ 2009

Nejdelší motorová tříkolka v ČR – pes, který snáší vejce – kuriózní tablo- desetimetrová mýdlová bublina – držení dvou aut v rozpažených rukách - skok z největší výšky na jednokolce - nejrychlejší karikaturista – nejrychleji zhotovený svetr od stříhání ovcí, upředení vlny, upletení až po oblečení - nejvíc lidí na jízdním kole – EKO rekordy - fotbaloví ekvilibristé - ohýbání nerezových lžic silou vůle – pokus o překonání rekordu z r. 1911(skok z místa) – nejtěžší křížovka – nejvíc balancovaných talířů – největší šálek na kávu na světě - běh kolem židle - půllitr piva pod 2 vteřiny – plyšová motorka – babeta pro 6 osob – shyby na 1 prstě – vrhač nožů - jedlík XXXL –  rekordy bojových umění – procházka Českou knihou rekordů: stezka rekordů a kuriozit - dřevorubci v akci – Česká kniha rekordů za festivalovou cenu - malování na tělo - disciplíny pro příchozí – Naďa Urbánková – Jarda Hypochondr – Jakub Smolík – dobré jídlo i pití – jarmark a podivuhodné exponáty Muzea rekordů a kuriozit

 

 

 

 Vyvrcholení očekávejte večer

Jako každá akce, i pelhřimovský festival mívá své vyvrcholení nebo také svou třešničku na dortu. V tomto případě jsou pro nedočkavé diváky připraveny hned dvě třešničky (a dokonce i s pořádnou porcí šlehačky).

1. vrchol: pátek 12. 6. večer – GALAVEČER KURIOZIT, na němž nebude chybět představení nominací a vyhlášení Kuriozity roku stejně jako ohňová show a show mýdlových bublin nebo světové unikáty z České knihy rekordů

2. vrchol: sobota 13. 6. večer – GALAVEČER „REKORDMAN ROKU“ – který zahrnuje  to nejlepší z festivalu a ze světa rekordů za uplynulý rok, taneční show, představení nominací a následné vyhlášení rekordmanů roku, stejně jako show Vládi Hrona a divácky velmi atraktivní ohňostroj.

 

 

 

 

Ať víš, do čeho jdeš….

Když už budete jednou v Pelhřimově, nezapomeňte se tam i trochu porozhlédnout. Za návštěvu stojí například Muzeum (jak jinak, než) rekordů a kuriozit. Je pětipatrové a svým zaměřením dokonce jediné ve střední Evropě.

Také nedaleká expozice nazvaná Zlaté české ručičky by neměla uniknout vaší pozornosti. Najdete zde například věci zhotovené ze zápalek a zápalkových hlaviček, skla, kamene, včelího vosku a dalších materiálů.

A zbude-li vám ještě čas, vydejte se na túru. Více než kilometr dlouhá Procházka Českou knihou rekordů vám zvedne nejen tlak, ale i náladu. Uvidíte na ní exponáty, které se už do muzea nevejdou.

 

 Foto Agentura Dobrý den