Čtyřiadvacet hodin tance

Čtyřiadvacet hodin tance

Po dlouhých devatenácti letech byla v Novém Městě na Moravě obnovena tradice „Tanečního maratonu“.

První ročník souboje tanečníků se odehrál v prosinci roku 1989. Zúčastnilo se jej patnáct párů a trval dvanáct hodin. Druhý ročník následoval o rok později a tentokrát byla soutěžícím postavena laťka o něco výše, tančit se muselo celých dvacet čtyři hodin. „Ani jeden z párů tehdy ale nevydržel až do konce, nejlepších pět tanečních párů tančilo sedmnáct hodin,“ vzpomíná na první ročníky „Tanečního maratonu“ jejich účastnice Radka Maděrová, jejíž manžel byl hlavním organizátorem této akce. Po těchto dvou úspěšných ročnících ale vše na nějaký čas usnulo.

Ukázalo se, že přísloví o jablku, které nepadá daleko od stromu, je v případě rodiny Maděrovy zcela pravdivé. Jejich dcera byla tím, kdo znovuobnovení tradice nastartoval. „Vše začalo tak, že našla staré videokazety a začala z tatínka tahat informace o podrobnostech,“ objasňuje Radka Maděrová.

 

  

Taneční maraton má svoje zákonitosti a přísná pravidla. Jeho celková délka je dvacet čtyři hodin. Padesát pět minut musí dvojice tančit, pak mohou využít pětiminutovou přestávku na odpočinek.  Po čtyřech hodinách jim organizátoři povolili přestávku čtvrthodinovou. Každá z dvojic má svého manažera, který je zásobuje nejen jídlem a pitím, ale také povzbuzením a vlídným slovem. O přestávkách se z manažera stává masér, který má za úkol postavit své svěřence opět na nohy. Tančí se disko, které je občas prostřídáno povinnými tanci, jako je například polka, valčík, tango a další.

Nad vším bdí bedlivá porota. Pokud se stane, že dvojice nedodrží rytmus nebo dokonce netančí předepsaný tanec, obdrží soutěžící od poroty napomenutí, které se v případě dalšího neuposlechnutí může změnit v diskvalifikaci.

 

A co dělá tanečníkům největší potíže? „Pokud můžu zavzpomínat, tak křeče v nohách. Později už byla také cítit únava a ospalost, ale všechno se dá překonat,“ usmívá se Radka Maděrová, která se kvůli nemoci tentokrát „Tanečního maratonu“ neúčastní.  

  „Taneční maraton“ začal v pátek v sedmnáct hodin a v sedmnáct hodin v sobotu byl ukončen. Krize nastala, jak se dalo čekat, v časných ranních hodinách, okolo třetí odpadl jeden ze zbývajících čtyř párů. Tři tančící dvojice se ale opět vzchopily a vydržely až do konce. Tím padl v Novém Městě na Moravě nový rekord, který budou příští ročníky jen těžko překonávat.