Novoměstští hasiči slaví narozeniny!

Novoměstští hasiči slaví narozeniny!

Už celých sto třicet let zachraňují majetek, zdraví i životy dobrovolníci, kteří vstoupili do Sboru dobrovolných hasičů v Novém Městě na Moravě.

Na 12. července se připravují oslavy, které by měly místním i návštěvníkům mimo jiné připomenout, proč je důležité mít na území každé obce dobře fungující hasičský sbor. Vše se bude odehrávat na Vratislavově náměstí, kde bude také v půl jedenácté dopoledne zahájena výstava historické i současné hasičské techniky.

Pozvané hasičské sbory se začnou scházet po obědě, v jednu hodinu, před hasičskou zbrojnicí na ulici Školní. Slavnostní průvod se o hodinu později přesune na hlavní dějiště oslav, tedy na Vratislavovo náměstí. Tam proběhne po nezbytném zahájení a projevech hostů poutavý program sestavený z ukázek práce hasičů. „Určitě to bude zajímavý a pestrý program. Mimo jiné tu bude předvedeno slanění zraněné osoby z ochozu kostela svaté Kunhuty, budeme hasit automobil, dále pak simulovat dopravní nehodu a vyprošťovat zraněnou osobu z havarovaného vozidla, předvádět požární útok podle pravidel požárního sportu, ukážeme, jak na hašení hořícího oleje při požáru v kuchyni a možná vystoupí i naši kamarádi hasiči z italského Ziana di Fiemme,“ uvádí podrobnosti nedělních oslav starosta sboru Ondřej Novák.

Slaňování zraněného z ochozu kostela bude názornou ukázkou lezecké činnosti místních poloprofesionálů. „Vytvoříme lanovou dráhu z ochozu věže na požární automobil v délce asi sto metrů. Ochoz se nachází ve výšce třiceti metrů. Upoutáme zraněného do nosítek, jeden lezec se s ním poté slaní po lanovce a další lezci budou následovat,“ vysvětluje Ondřej Novák. Stejný zásah v praxi sice ještě proveden nebyl, ale lezecké dovednosti místních hasičů už byly nejednou vyzkoušeny. „Zachraňovali jsme zraněnou osobu z Pasecké skály a snášeli jsme mnoho zraněných i z okolních skal. Je to pro nás docela běžný zásah,“ dodává starosta hasičů.

Taktéž vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel je pro novoměstské poloprofesionály takříkajíc denním chlebem. A bohužel i požáry v domácnostech způsobené vařením. „Takové typy zásahů jsou docela běžné a veřejnost většinou vůbec neví, jak se v takových případech zachovat,“ říká Ondřej Novák a pokračuje správným návodem jak na to, když vám doma vzplane olej: „nejlepší je hořící olej zakrýt mokrým hadrem nebo poklicí. Nejčastěji ovšem lidé zalijí hořící olej vodou a neštěstí je hotovo. Je to strašně nebezpečné a vznikají tak velice bolestivá zranění.“

Novoměstský hasičský sbor má v současné době devadesát dva členů. Mezi ně se řadí i mladí hasiči, kteří se oslav podle slov starosty také aktivně zúčastní: „Budou tam mít svůj dětský koutek, kde budou moct děti soutěžit v různých hasičských dovednostech, jako je například srážení kuželek hasičskou hadicí, stříkání džberovou stříkačkou na terč, smotávání hadic a další.“