Silnice ve vyšších polohách jsou sjízdné jen s největší opatrností

Silnice ve vyšších polohách jsou sjízdné jen s největší opatrností

Neustálé sněžení komplikované větrem nutí řidiče k maximálně opatrné jízdě zejména ve vyšších polohách našeho kraje.

Silničáři přes veškerou snahu nejsou schopni sníh okamžitě dostat ze silnic a udržet komunikace neustále posypané. Problémy už nejsou pouze na silnicích druhých a třetích tříd, ale i na hlavních tazích.

Rychlá jízda se v tomto počasí určitě nikomu nevyplatí, ale provoz komplikují i řidiči, kteří naopak jezdí nepřiměřeně pomalu. Často se pak stane, že uváznou v kopci a spolu s nimi i kolona aut jedoucí za takovýmto velmi opatrným řidičem.

Dalším problémem je neochota některých řidičů dát druhým přednost a umožnit jim plynulou jízdu. Na horách vždy platilo a platí, že řidič jedoucí z kopce by měl dát přednost vozidlu, které míří nahoru. Pokud někdo skončí uprostřed prudkého stoupání, velmi těžko se mu daří dát se znovu do pohybu, zvláště když na vozovce citelně chybí posyp.

Zimní pneumatiky jsou v tomto případě opravdu nepostradatelné, ale ani ony nemohou zabránit občasným kolizím. Řidiči by také neměli zapomínat, že stejně nebezpečné, jako ledové zmrazky, je i vysoká vrstva rozježděného sněhu, která se drží hlavně na městských komunikacích.

Dalším motoristickým oříškem, který nám tyto dny přináší, je parkování. Pokud se vám přece jen podaří dostat vozidlo na volné místo, už se vám nemusí povést odtud vyjet. Města se sice snaží strategická parkovací místa udržet v pohotovosti, ne vždy se ale jejich snaha setká s úspěchem.

Řidiči by si měli dát také pozor na sněhové jazyky, které se tvoří především na otevřených úsecích. Někteří motoristé často podcení nebezpečí, které sněhové jazyky představují. Stejně tak mnozí nevěnují mnoho pozornosti nerovnostem vozovky, která se občas mění v dokonalý tankodrom. Proto jezděte zvláště ve vyšších polohách opatrně a věnujte veškerou pozornost řízení vozidla.