Bystřice i Nové Město jsou na zimní údržbu připraveny

Bystřice i Nové Město jsou na zimní údržbu připraveny

Minulé dny prověřily připravenost měst a obcí na sněhovou kalamitu. Jak Nové Město na Moravě, tak i Bystřice nad Pernštejnem, jsou na tom v podstatě dobře.  

„Daří se nám to zvládat, i když samozřejmě ne všude je zajištěna úplně pohodlná cesta. Město je ovšem zajištěno tak, aby se dalo projet bezpečně a s přiměřenou dávkou respektu k tomu, že padá sníh,“ říká starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Nové Město na Moravě se ale stará i o prohrnování dvaceti kilometrů chodníků. „Technické služby v Novém Městě využívají tradiční řešení a zároveň ve velké míře zapojují i veřejně prospěšné pracovníky. A snažíme se dát šanci i místním podnikatelům, kteří jezdí na čtyřkolkách a nemají moc dobrou pověst, protože přes léto drancují lesy. Takže to vyrovnají tím, že v zimě udržují chodníky. Městský rozpočet to zatěžuje málo a na druhou stranu to má velký efekt. Nemusíme čtyřkolky kupovat a služeb majitelů čtyřkolek využíváme jen tehdy, když je potřebujeme,“ pochvaluje si starosta.

Připravenost na zimu hlásí také Ivan Buchta z bystřického odboru správy majetku a investic. „Bystřice spravuje asi padesát kilometrů místních komunikací a okolo třinácti kilometrů chodníku. Na letošní rok máme na zimní údržbu v rozpočtu dva a půl miliónu korun.“

Technické služby pracují pro Bystřici nad Pernštejnem za paušální platbu, která oběma stranám vyhovuje. „Snažíme se zmírnit dopady zimního počasí tím, že se chodníky a komunikace prohrnují a chodníky se posypávají. Na místních částech to nedělají technické služby, ale mají nasmlouvané subdodavatele, většinou jsou to zemědělská družstva nebo soukromníci,“ vysvětluje situaci Ivan Buchta.

Jak v Novém Městě na Moravě, tak ani v Bystřici nad Pernštejnem není do zimní údržby zahrnuto vyvážení sněhu. „To jsou peníze navíc a my je pak musíme zaplatit,“ říká Ivan Buchta a Michalu Šmardovi nezbývá, než souhlasit: „Na zimní údržbu, na níž je z rozpočtu vyčleněna částka čtyři a půl miliónu korun jsme na poslední radě museli navýšit o půl miliónu. To je dáno zejména tím, že sníh je nejen nutno odklidit, ale také vyvézt z města.“