Obyvatelé místních částí zaplatí za poplatky ze psů čtyřikrát více, někteří lidé v Novém Městě naopa

Obyvatelé místních částí zaplatí za poplatky ze psů čtyřikrát více, někteří lidé v Novém Městě naopa

Ačkoliv je v době krize a vládních škrtů tendence většiny měst nesnižovat příjmy plující do městských pokladen, Nové Město na Moravě se vydalo opačnou cestou. Zastupitelé hned na svém prvním zasedání totiž odhlasovali téměř poloviční částky za poplatky ze psů. To se ale má týkat pouze obyvatel města samotného.

 

Podle původních sazeb zaplatil majitel psa za svého mazlíčka v domě s jedním až dvěma byty v Novém Městě na Moravě 300 Kč, v domech s jedním až dvěma byty v místních částech 100 Kč, v domech s více než dvěma byty v Novém Městě na Moravě 700 Kč a v domech s více než dvěma byty v místních částech 150 Kč.

Rada města na svém zasedání vytvořila tři nové varianty, z nichž většinou hlasů podpořila možnost a), která se jeví pro městskou pokladnu jako nejméně výhodná. Zastupitelstvo tuto možnost nakonec třinácti hlasy z třiadvaceti schválilo.

Podle této varianty budou platit jak na místních částech, tak i v Novém Městě na Moravě všichni jednotnou sazbu 400 Kč. Finanční tok za poplatek ze psů do kasy Nového Města na Moravě letos tedy o něco poklesne.

Majitelé psů v Novém Městě na Moravě velkorysým darem zastupitelů sice výrazně ušetří, městský rozpočet ovšem nikoliv. Příjmy za poplatky budou nižší, výdaje za úklid nevábných psích hromádek v intravilánu města ale zůstanou stejné. „Všichni zastupitelé z místních částí byli proti tomuto návrhu. Psi na vesnicích jsou drženi v převážné většině jako strážci objektů. Neprochází tu denně městská policie a pes na dvorku dodává zdejším lidem pocit jistoty. Naopak chov psů ve městech a to zejména v bytových domech, přináší většinu problémů. A to nejen pokud jde o psí exkrementy, které jsou všude na pozemcích města, ale i v mezilidských vztazích,“ uvedl na adresu nové vyhlášky místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Krok novoměstských zastupitelů je poněkud překvapivý zvláště, když v jiných městech v České republice je tendence zcela opačná. Nejvíce zaplatí za své psí miláčky lidé v centrech, nižší sazby mají okrajové části a nejnižší poplatky jsou v místních částech, ve kterých vlastní města také nejméně obecních pozemků. Nebo jsou alespoň rozlišovány vícebytové budovy od rodinních domů.

Například v nedalekém Žďáru nad Sázavou zaplatí obyvatel místní části za svého psího miláčka 100 Kč, a pokud jde o dům s více než dvěma byty 200 Kč. Poplatek za psa v domech s jedním až dvěma byty ve Žďáře nad Sázavou činí 300 Kč, v domech s více než dvěma byty tamtéž 900 Kč. Bystřice nad Pernštejnem vybírá od svých obyvatel o něco více. Lidé v rodinných domech ve městě zaplatí 500 Kč, obyvatelé vícebytových budov 1 500 Kč a na místních částech jsou povinni odvést 200 Kč za psa za rok.