U Bobrůvky musely být evakuovány dva letní tábory

U Bobrůvky musely být evakuovány dva letní tábory

Prudké přívalové deště spojené s bouřkami, které začaly v odpoledních hodinách, způsobily velké zvýšení hladin řek. Podobně na tom byla i Bobrůvka.

Ve večerních hodinách byl v obci Strážek vyhlášen druhý povodňový stupeň. Podle slov starosty Bohuslava Kociána zde napadlo 84mm vody a hladina řeky vystoupala až patnáct centimetrů pod třetí povodňový stupeň. Největší škody byly způsobeny na komunikacích, vytopeny byly i tři sklepy rodinných domů.

Břehy říčky Bobrůvky jsou také oblíbeným místem táborníků. V noci ze středy na čtvrtek jim ale řeka ukázala i svou odvrácenou tvář. Dva tábory, nacházející se v blízkosti obce Habří, musely být evakuovány. V menším se nacházelo dvacet dětí, které byly i se svými vedoucími odvezeny do nedalekého penzionu Podmitrov. Jejich ubytování ale předcházela strašidelná a strastiplná cesta nočním lesem. K táboru totiž nevedla jediná komunikace, která by byla průjezdná jakýmkoliv vozidlem.

(Foto: cesta se změnila v řeku)

Podobně dopadl i Hasičský tábor Černá Hora. „Na táboře jsme už téměř čtrnáct dní a máme tu padesát dětí ve věku od osmi do dvanácti let,“ říká vedoucí Hynek Sláma. A jak probíhala evakuace? „Vše proběhlo v podstatě v klidu. Voda pořád stoupala a tak jsme se raději začali balit. Odcházíme v podstatě z preventivních důvodů.“

Některé děti byly nočním dobrodružstvím nadšeny, jinde ukáplo i pár slziček. Bouřlivou noc přečkali táborníci ve vyklizené stodole v Mitrově. Jako postel jim posloužilo seno a celty, deky a spacáky nahradily prachové peřiny. Žádný exkluzivní hotel to sice nebyl, ale hlavně že tam bylo sucho.

Pokud se počasí umoudří, vrátí se děti i jejich vedoucí zpět do svých tábořišť. V opačném případě by tábor musel být předčasně ukončen.