Vraťa Ebr a Karla Nekvapilová rozdávali autogramy

Vraťa Ebr a Karla Nekvapilová rozdávali autogramy

Horký letní den patřil ve Třech Studních jednak koupání v příjemně osvěžujícím rybníku Sykovci a pak také knihám. V Letní Minigalerii zde totiž probíhal Miniantikvariát spojený s (mini) autogramiádou.

Své (ale i cizí) knihy tu nabízel k prodeji knihkupec, spisovatel a moderátor v jedné osobě Vráťa Ebr. A nejen prodával, ale i podepisoval, sršel vtipem a tahal z rukávu jednu historku za druhou. Skvěle jej doplňovala i Karla Nekvapilová, autorka veršů pro děti.

Málokdo by asi věřil, že něžné dětské básničky pocházejí z pera ekonomky. „Jsem povoláním účetní, mám vystudovanou ekonomickou školu. Ale celý život jsem ráda psala, i když spíše „do šuplíku“. Až když jsem se seznámila se Svatošovými, podařila se nám velmi pěkná spolupráce. Nejprve jsem Honzovi Svatošovi napsala veršíky k jeho kalendáři o Vysočině, který nazval „Krajem jeřabin“. No a když jsem se stala babičkou, tak mě vyzval, abych zkusila napsat pro vnoučka tuto knížku,“ vysvětluje vznik „Říkanek z opičí čítanky“ autorka veršíků Karla Nekvapilová.

Říkanky z opičí čítanky jsou knížkou pro nejmenší. A právě dětský svět Karlu Nekvapilovou uchvátil natolik, že se do něj vždycky ráda vrací: „ Čím jsem starší, tím se do dětského světa vracím raději. Měla jsem velice krásné dětství, byť ve skromnějších podmínkách, ale zato nesmírně bohaté na vztahy a na city. Dětský věk mi připadá nesmírně krásný a nese v sobě moudrost, kterou děti znají a my ji občas zapomínáme – ony žijí okamžik, žijí současností a netrápí se minulostí ani budoucností. To by si i dospělý člověk měl občas připomenout.“

Karle Nekvapilové vyšla první knížka. To Vráťa Ebr už jich má na svém kontě mnohem více. Do Tří Studní přijel představit už svou čtyřiadvacátou publikaci nazvanou „nejen BONMOTY A CITÁTY O KNIHÁCH A ČTENÁŘÍCH“. Ilustrace se ujal Vladimír Renčín a už jen samotný zvuk jeho jména vzbuzuje úsměv na rtech.

A onen zmíněný úsměv nám ve tváři zůstává i při čtení této knížky. „Tato knížka je vlastně pokračováním. Už jsem vydal „BONMOTY A CITÁTY O VÍNĚ“, „BONMOTY A CITÁTY O JÍDLE“, „nejen BONMOTY A CITÁTY O BLBOSTI“ nebo „nejen BONMOTY A CITÁTY O ŽIVOTĚ NAHOŘE I DOLE“. Těch bonmotů už byla celá řádka. Jinak jsem dělal knížku třeba o Vánocích, to se sem v létě obzvlášť hodí. Teď děláme knihu o houbách a právě včera jsem dodělal knížku o českém jazyku – o pestrosti češtiny, nadávky, přeřeky u mikrofonu a tak dále,“ vypočítává Vráťa Ebr. A mě zbývá dodat snad jen jediné: „Jsme rádi, že se zase máme na co těšit!“