Lesnická výstava aneb pomníčky-kříže-hraniční kameny

Lesnická výstava aneb pomníčky-kříže-hraniční kameny

To je název nově otevřené výstavy, která potrvá až do 16. srpna v obci Křižánky. Najdete tu více než šedesát fotografií s těmito němými svědky minulosti.

Autory fotografií, stejně jako popisu a souvisejícího příběhu, jsou bratři Josef a Vladimír Černí. Výstava vznikla také díky jejich skvělé spolupráci s Lesní správou Nové Město na Moravě. „Poskytli jsme jim určité materiální zabezpečení a také pomoc s instalací výstavy. Podíleli jsme se na popiscích a na některých fotografických dokumentech. Zároveň jsme výstavu využili i jako prezentaci našeho podniku,“ říká lesní správce Josef Polák.

Samotné zahájení výstavy se setkalo s velkým ohlasem všech milovníků lesa a historie. Příprava takovéto akce byla ovšem velmi komplikovaná, což přiznávají i samotní autoři: „Skoro dennodenně jsme fotografovali a sháněli informace po různých archivech. Lidé mají o tom málo informací, většinou ani neví, že mají něco za humny. Proto jsme se rozhodli, že vše zdokumentujeme a připomeneme lidem dávnou historii.“

Zdokumentovat smírčí kameny v novoměstském polesí by chtěli i pracovníci Lesní správy: „Strašně rádi bychom z téhle výstavy vytvořili publikaci, kterou bychom chtěli nabídnout především lesákům. A pokud seženeme dost finančních prostředků, pak bychom ji mohli nabídnout i veřejnosti."