Krásná a zákeřná

Krásná a zákeřná

Ačkoliv se vám to možná nezdá, řeč bude tentokrát o houbách. Lépe řečeno o jedné jediné houbě. Naší dnešní hrdinkou je muchomůrka červená.

 

Její latinský název zní AMANITA MUSCARIA a není bez zajímavosti, že podle ní byl dokonce pojmenován jed nacházející se v některých houbách – muskarin. I když popravdě řečeno, trochu jí tím bylo ukřivděno, neboť zmíněného jedu se v muchomůrce červené nenachází zdaleka tolik, co v jiných muchomůrkách. Ale právě v ní byl tento jed poprvé identifikován. Stalo se tak v roce 1869.

Muchomůrka červená je houbou halucinogenní. Její omamné účinky ovšem zdaleka nedosahují takových kvalit, jako například velmi oblíbené lysohlávky. Nicméně její halucinogenní účinky způsobily, že byla v mnoha zemích pokládána za houbu čarodějnic. Šamani konzumovali muchomůrky se sedmi tečkami a to zejména pro magický význam čísla sedm.

Její obliba byla známá především na Sibiři a na Kamčatce, ale konzumovali ji i norští bojovníci ve Skandinávii. Muchomůrky se nejčastěji sušily a pak vařily. Účinek čerstvých hub je prý mírnější. Občas z nich byla také vyráběna kořalka. Ničeho se ale nesmělo požít přespříliš.

 

Někdo byl po požití těchto pochoutek z muchomůrky veselý, na jiného působila depresivně. Muchomůrka pak vládla a dávala lidem podivné příkazy. Některým poručila dokonce ublížit si tělesně. Naopak jiní prý po požití odvaru u sebe shledali větší sílu a vytrvalost. Ale muchomůrka působila i jako afrodisiakum. Stačilo ji povařit v mléce a medu.

 

Muchomůrka červená byla často využívána i jako insekticid. Její schopnost „zabíjet mouchy“ z ní udělala první mucholapku. Někdy bývala rozdrobena do mléka, jindy se ke stropu zavěšoval celý klobouk muchomůrky. Pomáhala prý i proti štěnicím. Byla rozmačkána a vzniklá kaše se ponechala několik dní svému osudu. Poté se s tímto nevábně vonícím nadělením natírala místa, kde se obtížní tvorové ukrývali.

 

Muchomůrka červená kraluje našim lesům od nepaměti. Je jejich nejkrásnější ozdobou. I když ji nesbíráme a nejíme, neměli bychom ji ani ničit. Ať se může pohledem na ni pokochat i někdo další.