Mezi kandidáty na Strom roku je i lípa z Kamenice nad Lipou

Mezi kandidáty na Strom roku je i lípa z Kamenice nad Lipou

Stejně jako každý rok, i letos bude volen nejzajímavější a nejkrásnější strom – Strom roku 2009. Mezi dvanáct kandidátů o vítězství byla zařazena i lípa malolistá z Kamenice nad Lipou.

Její stáří je odhadováno na úctyhodných sedm set padesát let. Najdete ji v zámeckém parku a podle místních je opravdu nepřehlédnutelná. Její koruna byla poškozena bleskem a také zub času tu vykonal své. Z původních devatenácti dlouhých větví už zbyly pouhé čtyři. Ty jsou podepřeny dřevěnými sloupky.

Stejně jako všechny stromy navržené na Strom roku, i této lípě se nevyhnuly mnohé pověsti. Kdysi prý její dlouhé větve podepíraly taneční parket zámeckého panstva. Lípa tu podle pověstí byla zasazena v době, kdy byl založen zdejší hrad. Ten byl později přestavěn na zámek. A dokonce obec Kamenice nad Lipou vděčí svému jménu této dřevině. A ještě jedna báje, jež lípu doprovází. Na zdejším zámeckém parketu, který, jak už jsme zmínili, byl podepřen jejími větvemi, si podle ní dokonce zatančil i Jan Žižka z Trocnova.

Kamenická lípa má vedle sebe velmi silné protivníky. Do seznamu dvanácti finalistů je zařazeno šest lip, dva duby, jasan, hrušeň, vrba a oskeruše. Chcete-li i vy podpořit strom z Vysočiny, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS STROM8 na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, na výsadbu stromů poputuje 27 Kč. Bližší informace spolu s hlasovacími archy získáte na adrese: http://www.stromzivota.cz/anketa