Jarmark s příchutí Kadovánku

Jarmark s příchutí Kadovánku

Všechno je jednou poprvé. Tentokrát to bude první jarmark konaný v Kadově nebo, jak říkají místní, na Kadově.

„Chtěli jsme tuto malou vesničku trochu ukázat světu a první, co nás napadlo, byl jarmark. A když jarmark, tak řemeslný a od toho už se pak všechno odvíjelo,“ vysvětluje vznik prvního Kadovského jarmarku jedna z organizátorek Jana Lhotská.

Jarmark, byť první v historii, byl pojat ve velkém stylu. Kromě tradičních více než třiceti stánků nebudou chybět ani atrakce pro děti jako například tolik oblíbený skákací hrad, soutěže a trampolína nebo doprovodný program.

Tradiční řemesla, jako jsou kovář, hrnčíř, řezbář nebo dráteník vystřídají i takové zajímavosti, jako například výroba barevných vitráží a tepaných šperků. Mnohé řemeslné výrobky si návštěvníci budou moci nejen zakoupit, ale též sledovat jejich výrobu krok za krokem. Zdejší zvláštností bude i stánek s čaji. Nejde o čaje obyčejné, ať už sypané nebo sáčkové. Kadovský jarmark nabídne dokonce čaje pečené: „Tyto čaje se prodávají ve sklenicích a dají se použít na teplý i studený způsob. Jsou s různými kousky ovoce a pro dědečka dokonce i s alkoholem,“ říká Jana Lhotská.

Pro milovníky sladkostí jsou slibovány trdelníky, což jsou sladké pochoutky z kynutého těsta, cukrová vata a také perníčky všech tvarů a velikostí, které jsou nedílnou součástí každého správného jarmarku. „Budeme tam mít mimo jiné i dobré domácí trubičky a horácké koláče,“ láká další z organizátorek Helena Kadlecová, která zároveň slibuje domácí uzené a dvanáctistupňové borůvkové pivo.

Kadovský jarmark nabídne i místní specialitu: „V hospodě U Janečků vaří takovou specialitu – alkoholický nápoj Kadovánek,“ vysvětluje Helena Kadlecová. Obec Kadov bude mít na jarmarku i svůj vlastní stánek se suvenýry. Kromě obce samotné se zde bude prezentovat i Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy, u jejíhož stánku se zase dozvíte, kam v okolí na výlety a spoustu užitečných informací týkajících se zdejší krajiny. A pokud by vás už chození po jarmarku omrzelo a dali byste si raději něco k jídlu a pití vsedě a v klidu, pak je možné navštívit buď již zmíněnou hospůdku U Janečků, nebo nový penzion Klokočí, kde budou pro tuto příležitost připravovat uzené speciality a grilované kuře.

Zajímavostí Kadovského jarmarku je i doprovodný program. „Bude tu šermířské vystoupení, soubor z Nového Města na Moravě zahraje pohádku pro děti a během dne se tu vystřídají tři kapely,“ přibližuje sobotní kulturní dění v Kadově Jana Lhotská.

„Rády bychom vytvořily novou tradici, ale je to dost náročné na přípravu,“ posteskly si obě organizátorky. Naštěstí jim hodně pomáhá obec, která celou akci i finančně zaštítila: „Bez pomoci pana starosty bychom to dohromady nedaly. Pomohl nám i v jednání s lidmi, ne všichni tu byli jarmarku nakloněni,“ pochvalují si spolupráci s obcí Helena Kadlecová a Jana Lhotská.

No a na závěr ještě nejdůležitější otázka – kdy a kde? „V sobotu, 15. 8. od 10 hodin v obci Kadov.“