Bramborová slavnost v Krátké přilákala desítky návštěvníků

Bramborová slavnost v Krátké přilákala desítky návštěvníků

Vesnické chaloupky tetelící se v podzimním sluníčku obklopené dřevěnými plůtky, rudé jeřabiny, pomalu zlátnoucí listí stromů a k tomu vůně bramborových placek s povidlím sypaných mákem – to byla skvělá kulisa třetího ročníku Bramborové slavnosti ve vesnické památkové rezervaci Krátká.

 

Není divu, že tato slavnost přilákala obrovské množství návštěvníků. „Bramborovou slavnost začal organizovat Český svaz ochránců přírody jako akci, při které chtěl nejen představit tradiční plodinu Vysočiny, ale zároveň také stále populárnější bio a ekologické zemědělství,“ vysvětluje vznik Bramborové slavnosti Ludmila Švastalová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Kromě prodeje bio zeleniny a bio výrobků, keramiky a originálních textilií byl v Krátké také velmi bohatý doprovodný program. Nejmenší návštěvníci měli k dispozici dětský koutek, ve kterém si za pomoci odborníků ze Správy CHKO Žďárské vrchy mohli vyrobit například dráčka nebo vymalovat obrázky s podzimní tématikou. „Pro dospělé tu máme zajímavý kulturní program v podobě dvou koncertů. Tuto stránku Bramborové slavnosti zajišťuje občanské sdružení „Lysina lenina“,“ doplňuje Ludmila Švastalová. Kromě toho se zájemci mohli povozit v bryčce, ti menší zase využít služeb zvědavého poníka.

Snad největším lákadlem byly bramborové placky pečené na plotně mazané povidly a sypané mákem. Ty chutnali i starostům Nových Měst, kteří se sem přijeli podívat v rámci setkání koordinačního výboru. Šestnáct představitelů Nových Měst z Německa, Rakouska a Slovenska mělo poměrně náročný program. Po jednání u starostky Zdeňky Markové následovala procházka po Vratislavově náměstí, návštěva nemocnice a sportovního areálu. Poté přišla na řadu krátecká Bramborová slavnost. „Mí kolegové, kteří do Nového Města na Moravě přijeli z jiných Nových Měst, jsou nadšeni. A já samozřejmě s nimi, protože když má někdo radost, tak se to snadno přenáší na toho druhého,“ říká s úsměvem Zdeňka Marková.

Co se starostům líbilo nejvíce? „Navštívili jsme nemocnici a všichni byli překvapeni její rozlohou i záběrem. Pak jsme navštívili sportovní areál, který je také mile překvapil. Dokonce jsme jim umožnili střílet z malorážek a několik starostů bylo ve střelbě poměrně úspěšných. A tady na Krátké je to další velká radost, protože počasí je nádherné a Bramborová slavnost je skutečně kouzelná.“

A co naopak vzbudilo jejich rozpaky? „Trochu jsem cítila rozpaky včera při jejich příjezdu, protože jsme je v Novém Městě nedokázali ubytovat pod jednou střechou. Chtěli jsme zůstat přímo v centru města, ale tam se nám nepodařilo sehnat tolik míst. Znovu tady narážíme na kvalitu a množství služeb, které jsou nezbytně nutné pro rozvoj cestovního ruchu. Ale i tyto rozpaky byly za chvíli rozptýleny, protože ubytování na obou místech bylo velmi kvalitní a pěkné a nakonec byli všichni spokojeni,“ pochvaluje si průběh setkání Zdeňka Marková.

A spokojeni byli představitelé Nových Měst i v Krátké. Po krátké prohlídce vesnické památkové rezervace a naučné stezky zasedli k prostřenému stolu a pochutnali si na skvělých bramborových plackách. Podle rychlosti, se kterou tento „pokrm chudých“ mizel z přinesených podnosů, se dalo předpokládat, že jim u nás, na Vysočině, chutná náramně.