Dejte lidu chléb a hry aneb království za koně

Dejte lidu chléb a hry aneb království za koně

Myslíte si, že tato dvě pořekadla nemají nic společného? Opak je pravdou. Společným jmenovatelem je jim Moravec, konkrétně nedaleký statek Bažantnice.

V neděli tady totiž proběhla úspěšná akce nazvaná „1. výstava koní welsh pony a cob“. Výstava byla prodejní a organizovala ji Společnost pro chov welsh pony a cob. Pro laiky je to sice poměrně zajímavé, ale ne vždy u takovéto odborné tématiky dlouho vydrží. Proto byl připraven i onen pověstný chléb a spolu s ním i hry. „Chtěli jsme to trochu ozvláštnit, aby se tu lidé opravdu bavili. Proto tu byl také rytířský turnaj, který prezentovali kluci Bednářovi – zkušení harcovníci rytířských turnajů a zároveň jsme přichystali nějaké atrakce pro děti. A aby se tu bavili i chlapi, tak jsme tu vystavili veškerou techniku, kterou používáme na Statku Habří,“ říká Aleš Hatlák, jeden ze zaměstnanců zmíněné ekologicky hospodařící farmy.

 

Statek Habří tu ale předvedl nejen techniku, ale také představil některé členy svého zvířecího stáda a to jak v živé podobě, které dávaly přednost především děti, tak i ve formě konečné – na talíři, což zase ocenili hlavně dospělí. „Jezdíme tady s traktory po dědinách a lidé se na to mohou dívat tak, že je tu rušíme. Chtěli jsme jim ukázat, že děláme něco ušlechtilého a že to má nějaký výsledek. Mohou se tady občerstvit v duchu bio, byly tady klobásy z jehňat, které jsou chovány v bio kvalitě, byly tu sýry kravské a ovčí, a dělala se tu i míchaná masová a zeleninová směs z jehněčího masa. Lidé si tu mohli zakoupit bio výrobky nejen od nás, ale i od dalšího zemědělce Libora Vařejky, který má s eko zemědělstvím ještě o něco více zkušeností než my.“

Hlavním bodem programu ovšem byla výstava koní. „Je to způsob, jak koně blíže představit veřejnosti a zároveň si zasoutěžit a ukázat, kdo a jak má kvalitní koníky. Prezentovalo se tu několik hřebčínů a výjimečné to bylo hlavně tím, že tu byl posuzovatel přímo z Wellsu, pan Endrew Thomas. Posuzovatel byl hodně přísný a spousta chovatelů si, ač nerada, vyslechla hodně negativní hodnocení. Někteří byli hodně překvapeni. Nicméně přesto některé koníky ocenil, ať už pro způsob použití pro ježdění a dokonce jednoho doporučil do chovu, “ informoval Aleš Hatlák.

Posuzovatel z Wellsu snad nejvíce připomínal známou českou pohádkovou postavičku - pana Tau. Nechyběla ani nezbytná buřinka. „Ptali jsme se ho na jeho zvláštní oblečení a on nám vysvětlil, že je to předepsaný oděv, který se ve Wellsu používá právě pro tuto příležitost. Hlavní roli tu hraje buřinka. Když ji posuzovatel smekne, tak to znamená, že už rozhodl a může dojít k předání ocenění.“

První výstava koní a zemědělské techniky měla nečekaný úspěch. Více než tři stovky návštěvníků se měly čemu obdivovat. Nechyběla zábava, poučení, ani dobré jídlo a pití. A jak pořadatelé slíbili, máme se na co těšit i příští rok.