Kočár nejen pro princezny

Kočár nejen pro princezny

Stáj Sága v Javorku je známá především tělesně a duševně postiženým a jejich blízkým. Mají zde totiž jedinečnou možnost prohlédnout si svět z koňského hřbetu.

Ne všichni návštěvníci stáje Sága ale dostanou odvahu na koně hned sednout. Někteří je nejprve dlouho okukují a velmi pomalu a dlouho navazují s těmito velkými dobrosrdečnými zvířaty kontakt. Proto, aby si i oni mohli co nejdříve užít příjemné projížďky, byl zakoupen speciální kočár. „Naší novinkou je hyporehabilitační kočár, který jsme získali hlavně díky Novému Městu na Moravě, které nám na něj poskytlo finanční příspěvek ve výši padesáti tisíc korun,“ říká majitelka stáje Sága Helena Štětková.

Tento kočár je prvním svého druhu v celé České republice. „Jediný podobný kočár, který jsem doposud viděla, patří psychiatrickému oddělení jihlavské nemocnice. Ten je navíc výjimečný tím, že se na něj dá vjet s invalidním vozíkem. Ale na druhou stranu na něm klient musí zůstat po celou dobu jízdy. Tady máme ale zase tu výhodu, že můžeme pacienta do kočáru vyzdvihnout speciálním výtahem a on už pak může v klidu prožívat svou jízdu tak jako každý jiný, na sedačce.“

Pro své využití musel být samozřejmě kočár odborně upraven. „Kočár je snížený a má speciální zádové opěrky. Je odpružený vpředu listovými péry a vzadu vzduchovými měchy, dále je upravena šířka posezení a nechybí tu ani zabezpečovací branka. Tu bude možné využívat v případě, že nastoupí pacienti, kteří nemají stabilitu a mohli by vypadnout. Jsou tam různé další vychytávky k tomu, aby byl kočár pro naše klienty bezpečnější.“

Kromě bezpečnosti není zapomínáno ani na pohodlí. Pacienti, ať už tělesně či duševně postižení, by se v novém kočáru měli cítit zcela uvolněně a dosytnosti si užívat radosti z jízdy. Majitelka stáje Sága Helena Štětková se snaží každoročně přinést svým klientům něco nového. Díky ní už spousta postižených z Vysočiny a okolí ví, jak krásný je pohled z koňského hřbetu.