Tradiční bystřické hody

Tradiční bystřické hody

Od pátku až do neděle čekají návštěvníky Bystřice nad Pernštejnem velkolepé radovánky v podobě Tradičních bystřických hodů. NA MAPĚ

V pátek 9. října se v místním kulturním domě uskuteční Předhodový taneční večer při svíčkách. Začíná se ve 20 hodin.

V sobotu už bude program o něco pestřejší. Od 15. hodiny započne stavění máje. Pro lepší náladu bude hrát Dechová hudba Pavla Slezáka, kterou v 17 hodin vystřídá Revival Michala Tučného. Sobotní program zakončí Noční ohňová show čaroděje Cava a Rytířů Země zubra. Vše se bude odehrávat na parkovišti u kulturního domu.

Na témže místě proběhnou i nedělní akce. Tentokrát jich ale bude mnohem více. V 9 hodin se uskuteční slavnostní zahájení jarmarku. V 9.15 se největší zvědavci mohou přesunout k bystřické radnici, kde bude předán klíč od města spolu s povolením zahájit hody. Ale zpět ke kulturnímu domu. V 9.45 zahraje dechový orchestr ZUŠ, v 10.20 bude vystřídán ukázkou aerobiku, následovat budou břišní tance a v 10.45 se budeme bavit a možná trochu i bát při rytířském klání v podání Rytířů Země zubra. V 11. 15 zahraje a zazpívá country skupina RANGERS band.

Ve13.30 vypukne soutěž v pojídání bramborových šišek sypaných mákem. Protože zde půjde o pokus o vytvoření rekordu, nebude chybět ani pelhřimovská Agentura „Dobrý den“ a také mistr světa v pojídání švestkových, meruňkových a houskových knedlíků Kamil Hamerský. Uvidíme, jak mu bramborové šišky přijdou k chuti.

Poslední časově určenou akcí je tradiční ortel se souzením berana u máje. Ortel bude nad chudákem beranem vynesen ve 14.15. Pak už bude probíhat pouze neorganizovaná zábava, při níž bude vyhrávat Bystřická kapela. A po celý den si můžete užívat nákupů originálních dárků od lidových řemeslníků.

Magazín Žďárské vrchy - wwwzdarskevrchy.cz  Pro turistiku a dobrou náladu. Zde klikni