Hurá na ryby

Hurá na ryby

Sobotní výlov v Maršovicích měl jako vždy velký ohlas. Místní i návštěvníci přihlíželi, chytře radili, nadšeně fotili a také s radostí nakupovali.

Tři maršovické rybníky už pár let obhospodařuje místní Sbor dobrovolných hasičů. Letos se výlov prováděl pouze ve dvou z nich, ale i tak desetičlenné posádce dobrovolných hasičů tato činnost zabrala celý den. Výlov bývá vyvrcholením celoroční zdlouhavé práce, která sestává od nakoupení násady přes krmení, zkušební odlov nebo případné přeléčení nemocných ryb až po konečný a dlouho očekávaný výlov.

Z největšího maršovického rybníka letos rybáři – hasiči vylovili okolo tří metráků ryb. V kádích se mrskali macatí kapříci, sem tam se objevila i zubatá štika nebo kluzký lín. „Jsme moc spokojeni s úlovkem. Ale i kdyby toho nebylo tolik, tak by nám to nevadilo. My to děláme hlavně pro radost,“ pochvaluje si člen SDH Maršovice Stanislav Ondráček.

Stejně jako jinde, i maršovické rybníky lákají občas nezvané hosty. „Naše největší štika měla vloni sto dvacet centimetrů a letos už jsme ji z vody nevytáhli. Pravděpodobně si na ní pochutnal nějaký pytlák,“ shodují se místní hasiči.

Ostatní vylovené štiky stejně jako kapři a líni skončí na talířích hasičů a také těch, kteří si sobotní výlov nenechali ujít. Menší rybí jedinci budou ale vypuštěni zpět pod hladinu, jejich život bude zase o rok, možná i o dva, prodloužen.

Zájem o ryby je v Maršovicích a okolí poměrně velký. Z výlovu nezbude ani jediná ploutvička, všechno je okamžitě rozebráno a rozprodáno. S prázdnou nepřijdou domů ani sami rybáři. „Ryby mám moc rád, mým favoritem je kapr, toho mám nejraději. A nejlepší je ten klasický – smažený,“ těší se na rybí pochoutku Stanislav Ondráček.