Zimní údržba ve Žďáře? Při více než 5 cm sněhu!

Zimní údržba ve Žďáře? Při více než 5 cm sněhu!

Plán zimní údržby ve Žďáru nad Sázavou je nejen odsouhlasen, ale místní obyvatelé jej dokonce obdrží prostřednictvím městského zpravodaje do svých stránek.

Podle starosty Jaromíra Brychty se v tomto periodiku objeví i informace kam volat v případě, že silnice a chodníky poblíž jejich bydliště jsou neprůjezdné a neprůchodné: „Lidé mohou volat nejenom mě, ale i na telefonní číslo 156 - na Městskou policii. Hovor je zdarma. Městská policie pak tuto informaci předá dál.“

Zimním obdobím se podle informací žďárské radnice rozumí období od 1. listopadu do 30. března. „Zimní údržba místních komunikací je pouze zmírňování, ne odstraňování, závad ve sjízdnosti a schůdnosti. Podle novely zákona nyní máme o čtrnáct kilometrů chodníků na údržbu více. Celkově máme místních komunikací a chodníků necelých sto padesát kilometrů,“ informuje Jaromír Brychta.

Stejně jako jiné města a obce, i Žďár nad Sázavou přistupuje k určitým úsporným opatřením. Jak uvedla senátorka a místostarostka města Dagmar Zvěřinová „každý chodník se udržovat nebude. Jsou vytipována místa, kde se s údržbou nepočítá. Například některé propojky uprostřed sídlišť.“

Město bude rozděleno do tří zón podle pořadí důležitosti. Sníh v první zóně by měl být odstraněn do 4 hodin, v zóně druhé do deseti hodin a v poslední zóně nejpozději do čtyřiadvaceti hodin. „Sníh se bude odstraňovat až v případě, že ho napadne nejméně pět centimetrů. Dříve mechanizace nevyjede.“ Tvrdí Dagmar Zvěřinová.