Barmánci se přistěhují v pátek

Barmánci se přistěhují v pátek

Rodina z Barmy, která najde svůj domov v Novém Městě na Moravě, dorazí do svého nového bydliště už tento týden v pátek.

„Všechno je připraveno, i záclony visí v oknech. Chceme ještě nachystat nějaké drobnosti, protože noví nájemníci přijedou už v pátek,“ informuje starostka města Zdeňka Marková.

Kromě nábytku a spotřebičů bude ale nutné vybavit domácnost i základními potravinami. „To je pro nás velmi složité. Jejich stravovací návyky jsou hodně odlišné od našich. Nositeli nových stravovacích návyků bývají především děti, které se začlení do kolektivu ve školkách a ve školách, kde se také stravují. Pak jsou i doma schopny tyhle věci přenést na rodiče. U nás je to trochu jiný případ, rodina má pouze jedno malé dítě. V průběhu cesty z Barmy jim tři děti utonuly, takže je to rodina zatížená takovým poměrně velkým handicapem. Věříme, že tento psychický stres, který postihne každé rodiče při ztrátě dětí, budou schopni brzy zvládnout, a že se tu rychle adaptují,“ uvedla Zdeňka Marková.

Budoucí „Novoměšťáky“ čeká v pátek nejprve přijetí na radnici a spolu se starostkou se poté odeberou do nového bytu. „Přivítáme je v trochu nevlídném počasí, takže doufám, že v pořádku dojedou a že jim naše sychravé počasí nerozladí příjezd do nového domova,“ říká starostka, která už se s jedním ze členů nově přistěhované rodiny před nedávnem i osobně setkala: „Setkala jsem se s otcem rodiny, je to takový menší, milý pán, tichý a nepříliš mluvný, což je zcela přirozené, vezmeme-li v úvahu jazykovou bariéru, která je přece jenom zatím velká.“