Teď je ta nejvhodnější doba na sběr ovoce a zavařování

Teď je ta nejvhodnější doba na sběr ovoce a zavařování

Nevěříte? Je pravda, že většina plodů vhodných ke konzervování má být už dávno zpracována ve spíži. Jsou ale i takové plody, které je nejlépe sbírat až ve chvíli, kdy je spálil mráz.


Dnes už je zná jen málokdo, ale naše babičky a prababičky se právě na toto ovoce po prvních mrazech velmi rády vypravily. Byly to například dříve všude hojně rostoucí trnky. Jejich plody mají velmi trpkou příchuť, na kterou si ani při nejlepší vůli nelze zvyknout. Mrazy s nimi ovšem nadělají divy. Pak už je lze trhat a dále zpracovávat. Například zavařovat spolu s cukrem, hřebíčkem a skořicí.

Velmi oblíbené bývalo i trnkové víno, které podle starých receptů mělo „rok ležeti v sudě, pak se teprve stáčí do lahví a ponechá se v nich rovněž asi rok, než se může píti“. Chutí prý velmi připomínalo pravé portské.

Kromě vína se z trnek připravovaly i povidla a sirup, ba dokonce i výtečný likér. Mrazem spálené trnky se nasypaly do láhve a na 1/4kg plodů přidala se 1/4l lihu. Láhev se nechala čtyři týdny v klidu, poté se přidal hřebíček, skořice a vše se dolilo převařenou vodou s rozpuštěným cukrem. Po několika dnech se likér přecedil a přelil do menších lahví.

Stejně tak se připravoval likér i z dalších plodů, které byly, stejně jako trnky, sbírány až po prvních mrazech. Šípky, které dnes známe snad už jen v čaji, měly v kuchyni také několikero využití. Byly nejen zpracovávány na marmelády a šípkové víno, ale také zavařovány jako kompot.

Podobně jsou na tom dnes už takřka neznámé mišpule. Před přemrznutím jsou její plody trpké a téměř nepoživatelné. Teprve mráz jim dodá tu pravou, pikantní chuť. Z mišpulí se vyráběla marmeláda, povidla a také mišpulová pasta, která vznikla rozvařením, propasírováním na protlak a zahuštěním cukrem tak, aby vznikla hustá kaše. Ta se pak rozetřela v dvoucentimetrové vrstvě na tukem vymazaný plech a následně sušila ve vyhřáté troubě. Výsledný produkt byl rozkrájen na kousky, posypán krystalovým cukrem a uložen v suchu. Byla to sladká pochoutka, která v případě potřeby dokázala nahradit kandované ovoce.

Tak vidíte, i dnes se můžete vydat na sběr plodů a vrhnout se na zavařování. Možná budete vypadat prapodivně, když ze sněhem pokrytých větviček budete otrhávat ovoce a ukládat do košíků. Ale výsledný produkt bude určitě stát za to.