Horácké muzeum s vůní medu

Horácké muzeum s vůní medu

Desátý ročník tradiční prodejní včelařské výstavy Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě byl slavnostně zahájen.

Tentokrát zcela netradičně hostí výstavu nazvanou výstižně „Vůně medu“ Horácké muzeum. Kromě expozice ze současnosti je tu k vidění i několik historických exponátů. Opět nechybí med s příchutí, medovina, medové perníčky a další výrobky z medu, mateří kašičky, propolisu i včelího vosku.

Dokonce i živé včely budou po celou dobu trvání výstavy přítomny. Obavy z jejich žihadel však mít nemusíte. Od návštěvníků jsou totiž odděleny pevným sklem. Hodně výrobků je tentokrát z rakytníku řešetlákového. „Je to rostlina původem ze Sibiře a má v sobě hodně vitamínu C a A. Používá se při léčbě nádorových onemocnění, ke snížení cukru, léčbě chřipkových onemocnění a dá se užívat i zevně, hodně pomáhá při popáleninách,“ vypočítává pozitivní účinky rakytníku včelař Zdeněk Tatíček.

Výstava, která potrvá od 7. do 14. listopadu, je doplněna nabídkou Restaurace u Pasáčka, která v tyto dny připravila pro své hosty „medové menu“. „Nechávali jsme jim volnou ruku, ale s jistotou víme, že tam bude podávaný králík a kuřecí maso na medu a pak ještě maso na divoko, to znamená se speciálním kořením – šalvěj, jalovec a samozřejmě ani tady nebude chybět med,“ láká Zdeněk Tatíček.