Škeble a raci byli vystěhováni

Škeble a raci byli vystěhováni

Revitalizace Domanínského rybníku s sebou přináší mimo jiné i stěhování živočichů, kteří v jeho chladných vodách našli svůj domov.

„Rybník je vypuštěn a tento týden začíná struhování, které je nutné proto, aby voda co nejrychleji odtekla a mohlo se začít se samotným odbahňováním,“ popisuje současný stav rybníka místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Samotné vypouštění se neobešlo bez spolupráce s rybáři. Kromě ryb bylo nutné vytáhnout z vody také škeble a raky. „Škeble rybáři vysbírali a přemístili do Skalského rybníka. Raci byli přemístěni do vodního toku. Všechno proběhlo bez problémů a v současné době už začínají samotné práce,“ informuje Josef Vojta.

Pokud by všechno šlo podle plánu, odbahňovací práce by byly ukončeny počátkem července příštího roku. Podle představitelů města je tato lokalita považována za takzvanou „příměstskou rekreační zónu“. Domanínský rybník není pouze chovný, je tu také možnost koupání pro ty, kteří dávají přednost přírodním nádržím před umělými koupališti. Příští sezónu sice budou muset vynechat, do té další už ale bude rybník opět v plné parádě.