Letos poprvé

Letos poprvé

Vánoce ve městech, to je vánoční výzdoba, vánoční jarmarky a hlavně slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Kde a kdy to letos bude?

Bystřice nad Pernštejnem rozsvítí svůj vánoční strom těsně před první adventní nedělí, tedy v sobotu 28. listopadu. Slavnostní akt se tentokrát ale konat nebude. Vánoční ladění přenese do Bystřice nad Pernštejnem až 11. prosinec. Na tento den je totiž připraveno „Vánoční bystřické koledování“. Bude se odehrávat v půdních a přízemních  prostorách muzea a začátek je naplánován na patnáctou hodinu. Nebude tu chybět ani Ježíškova pošta a gurmáni se mohou těšit na tradiční zabijačku. Vše doplní vystoupení dětí ze zájmových kroužků a z bystřických škol.

Nové Město na Moravě přichází s rozsvícením vánočního stromu také na začátku adventu. 28. listopad tady bude ve znamení nadcházejících Vánoc. Už od deváté hodiny ranní bude v DDM probíhat „Andělský jarmark“. Bude se konat v jeho budově na Výhledech a jejím okolí. Kromě jiného se můžete těšit na dílnu s netradiční technikou malování baněk, „Mladou dudáckou muziku“ ze Strakonic s andělským doprovodem nebo na speciality staročeské kuchyně. V krčmě „U Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého anděla“ prý nebude chybět oukrop, staročeský kuba a punč pro zahřátí. A cukrárna „U Nebeské brány“ zase nabídne dobrou kávu a něco chutného k zakousnutí.

Přesně o půl páté odpoledne bude na Vratislavově náměstí před kostelem sv. Kunhuty slavnostně rozsvícen vánoční strom. O hodinu a půl později, tedy v 18 hodin, se v evangelickém kostele dočkáme netradičního hudebního zážitku. S hudbou klasických velikánů, slavnými muzikálovými melodiemi i hudbou filmovou přijde umělecký soubor zapsaný v Guinessově knize rekordů za skladbu "Let čmeláka" – „Shadow Quartet“.

Žďár nad Sázavou je připraven rozzářit svůj vánoční strom 4. prosince. V 16 hodin a 45 minut na náměstí Republiky bude za přítomnosti starosty města strom slavnostně rozsvícen. Při této příležitosti bude do rukou starosty města předán šek na osmdesát tisíc korun, dar firmy EON, určený na vánoční osvětlení. Toto privilegium mají pouze dvě další města v republice – Brno a Zlín.

Na náměstí Republiky bude přítomen i čert a Mikuláš a chybět nebudou ani stánky s řemeslnými výrobky.