Billboardy nevadí, umělecké dílo ano

Billboardy nevadí, umělecké dílo ano

Kruhový objezd byl v Novém Městě na Moravě postaven v roce 2007. Už tehdy se na radnici hovořilo o tom, že se měl stát reprezentativní vstupní branou do města.

Záměrem města bylo umístit ve středu kruhového objezdu umělecké dílo, které by bylo symbolem Nového Města na Moravě. „Nějak se nám nedaří dotáhnout tento záměr do konce. Chtěli jsme vyhlásit výtvarnou soutěž na návrh díla, které by mělo symbolizovat výtvarné, sportovní či historické rozměry, kterými se město může chlubit. Narazili jsme ale na základní problém a tím je nekompromisní stanovisko Policie České republiky,“ informuje starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková.

Policie s instalací uměleckého díla ve středu kruhového objezdu zásadně nesouhlasí. „Jako příslušný orgán Policie České republiky nevydáme souhlas pro umístění pevné překážky na středovém ostrově okružní křižovatky silnice I/19 v Novém Městě na Moravě,“ zní oficiální stanovisko. Důvodem je podle Policie ČR to, že „v daném případě se jedná o umístění uměleckého díla na středovém ostrovu jako pevné překážky a je nepochybné, že účel umístění díla je ten, aby byla přitahována pozornost a je nutno zdůraznit, že zde jde o pozornost účastníků silničního provozu.“

„Přiznám se, že nás to docela překvapilo,“ říká starostka, „ještě ani nemáme konkrétní návrh a Policie České republiky už říká, že žádnou pevnou překážku tady nepovolí. Přitom když jezdíme po České republice nebo zahraničí, tak je běžné, že středy kruhových objezdů jsou něčím vyplněny. Například kruhový objezd v Třeboni zdobí kapři, ve Strakonicích je zase strakonický dudák, v Rakousku v oblasti, kde je doménou pěstování hrušek, tak skoro na každém kruhovém objezdu vidíte skleněné, dřevěné a jinak výtvarně ztvárněné hrušky, symbolizující tradice kraje.“

Výtvarná soutěž se zatím vypisovat nebude, ale město je rozhodnuto pokusit se o další jednání s Policií České republiky. Je trochu překvapivé, že policii nevadí billboardy u rychlostních silnic a dálnic, které dokážou řidiče mnohdy pěkně vyvést z míry. Naopak umělecké dílo ve středu kruhového objezdu v intravilánu města, kde je rychlost motorových vozidel značně omezena, je v tomto případě strážcům pořádku trnem v oku.