Patříte mezi milovníky kávy? Pak jsou další řádky určeny právě vám. Mnozí si den bez šálku kávy ani nedovedou představit. Na Blatinách, v samém srdci Žďárských vrchů, kde žije pouze pár stálých obyvatel, se praží výborná káva už téměř dvě desítky let.
Káva značky Hofr nepatří k nejznámějším. Pražírna manželů Kašparových je malinká a tak i zdejší produkce kávy není největší. Kdo však tuto kávu ochutnal, rád se k ní vrací.
Jak to všechno začalo…
„Dříve jsme pracovali v rekreačním středisku „Kovolit“, dnes se to jmenuje „Gaudeamus“,“ vysvětluje spolumajitelka pražírny kávy Jarmila Kašparová. „V roce 1992 šlo středisko do pronájmu. Sice jsme počítali s tím, že tam budeme až do důchodu, ale situace se změnila. Od roku 1990 jsme se pustili do kávy. Začali jsme pomalu podnikat. Byla to zrovna doba takové recese, otevřely se hranice a tady začala rekreace dost upadat. Proto jsme se rozhodli, že do pronájmu středisko nevezmeme a začali jsme se plně věnovat pražení kávy.“
Proč jste se rozhodli právě pro kávu?
„My jsme v té době už měli na Blatinách postavený domek. A vzhledem k tomu, že jsme se už nemohli nijakým způsobem rozšiřovat, protože je tu omezená možnost výstavby, tak jsme museli hledat nějakou bezezbytkovou výrobu. A vyšla nám káva.“
A pijete kávu?
„Já kávu miluji. Ale zase to nepřeháním, dám, si tak dvě kávy denně.“
Tajemství kávy
Káva, to je věda. To Jarmila Kašparová dobře ví. A díky ní můžeme do tajemství kávy alespoň malinko proniknout i my. „Je káva robusta a arabika. Robusta je káva horší kvality, je taková zemitější. Ale zase dělá pěnivost kávy. Arabika je káva kvalitnější. Některé kávy mají kyselejší chuť, jiné více hořkou. Jak si člověk, který se pražením kávy zabývá, namíchá směs, to záleží na něm. Na jeho chuti a chuti jeho odběratelů. Záleží i hodně na pražení. Pokud je káva špatně upražená, tak i nejlepší kávu můžete zkazit. A naopak. Když je káva horší kvality, ale je dobře upražená, může se vyrovnat i kvalitnější kávě.“
Z kolika druhů káv je HOFR?
„Děláme směs z pěti druhů káv. Z velké části děláme kávy jihoamerické, ale používáme i kávy indické a africké. Podle toho, jakou máme zrovna nabídku od dovozců zelené kávy.“
Původní směs jste si namíchali sami?
„Když jsme začínali, tak nám počáteční složení udělala jedna paní z Prahy. Pak jsme si to začali vylepšovat podle vlastních receptur a podle vlastní chuti. Když jsme začali pražit, tak jsme žádné zkušenosti neměli. Ale měli jsme velké štěstí v tom, že pán, který pražil dlouhá léta v Jihlavě, šel do důchodu a byl ochoten do naší pražírny přijít a řádně nás zapracovat. Díky němu jsme neměli kávu spálenou a nedopraženou.
Od Honzy a Franty
Káva z Blatin je známá pod názvem HOFR. I když to zní poněkud cizokrajně, je název HOFR veskrze český. Vznikl totiž spojením počátečních slabik dvou nejběžnějších českých jmen. „Když jsme začali s pražením, tak s námi byl ještě jeden společník, který se jmenuje Honza. Můj muž se jmenuje Franta, tak z toho vznikl HOFR. A pak jsme v devadesátém čtvrtém roce otevírali naproti kavárnu a nad ní si vybudoval byt Honza. A v devadesátém sedmém, když nám končila společná smlouva, tak si nechal kavárnu a my jsme si nechali pražírnu.“
Co všechno si mohou objednat hosté kavárny?
„Spoustu druhů káv. S alkoholem nebo bez, se šlehačkou, se zázvorem a mnoho dalších. A k tomu si hosté mohou objednat i něco sladkého. Specializují se na buchty z plundrového těsta, dostanete tu buchty makové, tvarohové, pudinkové nebo povidlové. A teď začali dělat i štrúdly. Jinak je tu k dostání i běžné občerstvení například tlačenka, uzené nebo klobásy. A v zimě tu dělají i polévku v chlebu.“
Pokud budete mít chuť na výbornou kávu, vydejte se do Blatin. Potěšíte nejen své chuťové buňky, ale výletem po nádherném okolí malebné vesničky můžete udělat i něco pro své zdraví. Okolní lesy jsou plné překvapení a nedaleký Drátník, který se v celé své kráse tyčí nad Blatinami, potěší horolezce i náhodného turistu.