Ranč, penzion a zároveň i restaurace „Gerlinda“ v Rousměrově byl o víkendu rájem gurmánů. Probíhala tady totiž „Soutěž o nejlepší svíčkovou“.
Hvězdou dne tady byl tentokrát herec a moderátor Martin Zounar, který, jak sám přiznává, má po odvysílání několika set dílů Prima vařečky k jídlu vztah velice kladný: „Musím říct, že jsem se poměrně hodně naučil a mám za sebou také už mezinárodní kolo svíčkové, které se odehrávalo v Chomutově. Na dnešek jsem velmi zvědavý. Zdá se velice jednoduché uvařit dobrou svíčkovou. Ale chutí je tolik a navíc trefit se do chuti porotců, kteří bývají zmlsaní, je velice těžké.“
Pro Martina Zounara je jídlo znakem pohody a setkání se u jednoho stolu. Díky svým bohatým zkušenostem v oblasti gastronomie i on zvládne uvařit královnu omáček – svíčkovou. „Každý dělá tu svou svíčkovou. A stejně jsem na tom i já. Ale musím říct, že omáčky jako takové, ať už je to už zmíněná svíčková nebo rajská, koprová, znojemská nebo jakákoliv jiná, to je to nejtěžší, co se dá uvařit.“
A stejně jako k jídlu má herec kladný vztah i k Vysočině. „Pocházím z Orlických hor, což jsou východní Čechy, a protože jsem měl velice krásné období mé velké lásky, která byla ze Žďáru nad Sázavou, tak jsem tady čtyři roky taky sem tam pobýval. A to byla pro mě velice příjemná záležitost, protože když se tady vydaří počasí, tak je to něco nádherného. Není to placka, je tu krásně. Rád jsem chodil plavat na Dářko, bylo to tu velice příjemné.“
Velká láska sice skončila, ale vřelý vztah k Vysočině Martinovi Zounarovi zůstal. Vrací se sem často, i když dnes převážně pracovně. „Poměrně pravidelně jezdíme do Žďáru s divadelním spolkem „Háta“. Jezdíme i do Humpolce a do Havlíčkova Brodu.“ Divadlo zabírá vyhledávanému herci hodně času, ale zdaleka není jedinou činností, které se Martin Zounar věnuje. „Spoustu času mi vyplňuje muzikál „Děti ráje“. Pak také natáčení zábavných pořadů „Hádej, kdo jsem!“ a „Hádej, kdo lže?“. I když skončila „Vékávéčka“, tak se chystá i další záležitost, která diváky jistě potěší. Taky mě čeká nová kulinářská show, takže je toho celkem dost, co mám na práci.“
Práce dává Martinu Zounarovi jistě hodně, ale největší radost má z roční dcery Claudie. „Ta mě naplňuje úplně nejvíce. Díky ní mě baví i pracovat a všechno ostatní.“ A jak herec dodává, malá Claudie má stejně vřelý vztah k jídlu jako tatínek. „Já ji samozřejmě vařím a musím říct, že co se týká jídla, pak bude asi po mně. Nejraději má vařené kuřecí maso s brambory, mrkví a brokolicí. K tomu přidám tak dvě tři zrníčka soli a čerstvé koření a do toho ještě jedno sloupnuté rajče. To se zamíchá a podává. Nutno dodat, že jí to moc chutná,“ prozrazuje nejoblíbenější jídlo dcery Claudie Martin Zounar.
A nejoblíbenější jídlo herce samotného? I když na Vysočinu přijel ochutnávat a hodnotit svíčkovou, věřte, nevěřte, sám má nejraději halušky s brynzou. „Maminka pochází ze Slovenska a já bych chtěl někdy umět házet halušky tak, jako stará mama. Nejlepší jsou brynzové halušky s kyslou žinčicou a před tím si dát borovičku. Nad tím nezvítězí ani biftek, ani kachna, ani husa, ani já nevím co.“
Přestože si Martin Zounar na halušky musel nechat zajít chuť, svíčkovou také nepohrdl. Coby porotce musel ochutnat téměř tři desítky vzorků. Spolu s ním hodnotili soutěžní výtvory i další členové poroty, mezi jinými například i slavný žďárský „Železný muž“ Miloš Živný.
Svíčková ovšem nebylo to jediné, co mohla Gerlinda v sobotu nabídnout. Kromě bohatého doprovodného programu tu měli návštěvníci možnost i zakoupit zajímavé výrobky řemeslníků a podnikatelů z Vysočiny.