Mikuláš obdarovává, ale i kárá

Mikuláš obdarovává, ale i kárá

Na Mikuláše a jeho družinu se těší každé malé dítě. Jeden z našich nejoblíbenějších světců totiž vždycky rád potěší a obdaruje.

O světci samotném koluje hned několik nepodložených legend. Podle jedné z nich například obdaroval třemi měšci zlata dívky, které chtěl jejich otec prodat do nevěstince. Dívky si tam měly vydělat na věno. Díky Mikulášovi je tento osud o vlásek minul.

Jiná legenda vypráví, kterak Mikulášovo svědectví zachránilo tři muže nespravedlivě odsouzené. Podle další zase zachránil tři námořníky před utonutím. Že i svatý Mikuláš dokáže dělat zázraky, to nám potvrzuje pověst o tom, kterak vzkřísil tři mrtvé chlapce. Byli zabiti hříšným řezníkem, který jejich těla schoval do džberu s otrubami. Mikuláš je našel a chlapci byli zase živi a zdrávi.

Jak dalece se všechny pověsti zakládají či nezakládají na pravdě, není známo. Jisté však je, že Mikuláš proslul svou štědrostí a dobrotou srdce.

Stalo se už tradicí, že v předvečer svátku svatého Mikuláše chodí ulicemi měst i vesniček povědomé skupinky, ve kterých nechybí svatý Mikuláš, anděl a jeden či více čertů. Dnešní Mikuláš ale děti nejen obdarovává. Občas některé i pokárá, je přísný, ale spravedlivý. Však má s sebou také zdatné pomocníky. Anděl je dobrota sama a naopak čert by nejraději na někom vykonal spravedlnost pekelnou.

Konec je ale vždycky pohádkový. Vše dobře dopadne, čert odejde s prázdnou, Mikuláš i anděl s úsměvem na rtech. A i těm největší zlobivcům nakonec doma zůstane nějaký ten balíček plný dobrot.