Vůně koření

Vůně koření

Koření používá v kuchyni snad každý z nás. Nejenže dokáže jakýkoliv pokrm ochutit, ale navíc mu dodá tu správnou, neopakovatelnou a jedinečnou vůni.

Ladislavu Rojikovi se koření stalo denním chlebem. „Jsem vyučený číšník a jídla mám rád. Proto jsem také přešel na koření a to díky svému kamarádovi, kterého to napadlo. Většinou se nám lidi smáli a říkali, že v obchodech už je koření spousta. Ale nakonec jsme do toho šli s tím, že jsme se snažili dodat na trh takové směsi, které tu zatím chyběly. Začínali jsme se sedmi druhy směsí na grilovaná a pečená masa a teď už máme v nabídce téměř sto druhů kořenících směsí.“

Pan Rojik kořenící směsi nejen prodává, ale také sám používá. „Znám je všechny, ale v domácnosti používám s obměnou asi do dvaceti druhů kořenících směsí. Obměnu máme podle sezóny, záleží na tom, jestli se třeba zrovna griluje nebo je sezóna ryb.“

Sortiment Ladislava Rojika zahrnuje nejen jednopruhové koření tak, jak je znaly naše babičky, ale také koření bez glutamanu, koření bez soli nebo kořenící směsi a pasty. Některé názvy byly vymýšleny s notnou dávkou fantazie. Najdete tu například „Adamova žebra“, „Čarodějku“, „Dračí mls“, „Drákulovu smrt“ a další zajímavosti. Takové koření zcela jistě v každém nakupujícím probudí zvědavost, zda jméno odpovídá obsahu.

Součástí „Rojikova koření“ je i návod jak a kam toto koření použít. U některých druhů jsou dokonce vyjmenovány i jejich léčebné účinky. Takto se například u bazalky dočtete, že „podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a křečím žaludku a také při poruchách trávení z důvodu dlouhodobého užívání léků, zklidňuje také při nervovém podráždění“. A dnes už málo používané hořčičné semínko zase „prokrvuje trávící trakt a urychluje látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev a nízké tvorbě žluči“.

Koření není jen pochutinou, ale, jak jsme díky panu Rojinkovi zjistili, také lékem. Ať tak či onak, i koření by se mělo vždy používat s rozvahou a v přiměřeném množství. Jenom tak se vám příprava pokrmů stane potěšením a jídlo samotné největší láskou.