Dárky a dárečky pro novoměstské patrioty

Dárky a dárečky pro novoměstské patrioty

Jste spřízněnou duší Nového Města na Moravě? Chcete někoho potěšit nebo překvapit dárkem připomínajícím právě tuto lokalitu? Pak nezapomeňte navštívit novoměstské infocentrum.

A co všechno si tady můžete koupit? „Novoměstské informační centrum nabízí před Vánocemi například několik knížek o Novém Městě - je to fotografická publikace o Novoměstsku, potom kniha s leteckými snímky, v níž jsou vyfoceny i místní části Nového Města a jako poslední je to historická knížka o Novém Městě na Moravě,“ informuje zdejší pracovnice Jaroslava Šmídková.

Za Novoměstsko ve fotografiích Jana Truksy zaplatíte dvě stě třicet korun. Na sto padesáti stránkách najdete fotografie s doprovodným textem, fotografie dýchající přírodou i historií, fotografie, které vás zahrnou kouzlem a krásou tohoto regionu.

Kniha nazvaná „Na křídlech za poznáním měst Vysočiny“ je vlastně jakýmsi pokračováním. V prvním díle se autoři – manželé Trojanovi - věnovali všem obcím v bývalém okrese Žďár nad Sázavou. Tentokrát kniha patří Novému Městu na Moravě, Žďáru nad Sázavou a Bystřici nad Pernštejnem. Cena je tři sta padesát korun.

Historická publikace nazvaná jednoduše „Nové Město na Moravě“, jejíž autorkou je Lucie Marková z Havlíčkova Brodu, může být vaše za čtyři sta devadesát devět korun. „V knize jsou popsány jednotlivé domy a celá jejich historie. Je doprovázena jak současnými, tak i historickými fotografiemi. A najdeme zde i významné osobnosti, které mají vazbu k Novému Městu na Moravě,“ představuje publikaci Jaroslava Šmídková.

Pokud nepatříte zrovna mezi vášnivé čtenáře a milovníky fotografií, má pro vás novoměstské infocentrum i další nabídku. „Pěkným vánočním dárkem by mohlo být třeba tričko se siluetou Nového Města na Moravě. Trička nyní máme v dětských, dámských i pánských velikostech ve čtyřech barevných variantách s letním motivem – to je motiv Nového Města v létě, kde je cyklista. Ve výrobě jsou trička v dalších pěti barevných kombinacích se zimním motivem, kde přibude k dominantám Nového Města i lyžař,“ říká vedoucí informačního centra.

Motiv, který trička zdobí, má, jak uvádí Jaroslava Šmídková, i svou vlastní historii: „Když Nové Město na Moravě vybíralo logo pro „zdravé město“, tak v soutěži se objevil i tento zajímavý nápad, který ovšem nebyl vybrán, protože na logo je příliš složitý. Ale pro tričko nebo potisk na hrnku vypadá báječně. Jeho autorem je pan Sobotka ze Žďáru nad Sázavou, od kterého jsme si logo zakoupili a můžeme ho nyní používat na propagačních materiálech.“ Trička můžete získat od sto třiceti do dvou set osmdesáti korun, záleží na velikosti.

Kromě triček jsou v prodeji i už zmíněné hrnky. Můžete si vybrat hrnek s letním či zimním motivem. Jejich cena je osmdesát osm korun. Jak trička, tak i nabízené hrnečky jsou ryze českými výrobky.

Tak vidíte, vánoční dárky můžete nakoupit i tam, kde byste je možná vůbec nečekali. A pokud nepatříte mezi novoměstské patrioty, nevadí. I tak si tu můžete udělat radost.