Pro kluky a holky od půl roku do devadesáti devíti let

Pro kluky a holky od půl roku do devadesáti devíti let

Víte, co mají velcí i malí společné? Všichni si rádi hrají. Někteří dospělí to sice velice pečlivě skrývají, ale rozsvícené oči při pohledu na nějakou hračku je vždycky prozradí.

Novoměstské Horácké muzeum otevřelo v těchto dnech novou výstavu, ve které se prolíná kouzlo nostalgie s něžným tajemstvím dětské duše.

„Kouzelný svět hraček“, jak se výstava jmenuje, široce otevírá brány dětské fantazie. Zavede vás do časů dětství našich babiček a maminek, kdy hračky ještě nebyly běžným artiklem a kdy každá byla neopakovatelným originálem a uměleckým dílem.

„Opět asi po sedmi letech jsme se rozhodli, že uděláme tuto pro vánoční čas velice atraktivní výstavu. Snažili jsme se, aby tady byla i přes jarní prázdniny, proto ji ponecháme až do února,“ informuje vedoucí muzea PhDr. Sylva Tesařová.

Nejstarší exponáty jsou z konce devatenáctého století, naopak nejmladší vystavené hračky si budou mnozí z návštěvníků jistě velmi dobře pamatovat. „Nejstarší exponát, který tady máme, je panenka s porcelánovou hlavičkou a s tělíčkem ušitým z kůže. Některé hračky po mých dětech jsem sem donesla i já a s údivem jsem si uvědomila, že už jsou také více než třicet let staré, a že i tyto hračky už jsou jakousi raritou,“ říká s úsměvem vedoucí muzea.

Výstava zahrnuje hračky jak holčičí, tak i klučičí. Dívčí dušička pookřeje nad panenkou, nádobíčkem, kočárkem či pokojíčkem. Pány kluky zase uspokojí modely autíček nebo vojáčci. „Máme tu i hračky, které se hodí pro holky a pro kluky, například houpací koníčky, kostky s obrázky, loutky a různé stavebnice,“ upozorňuje Sylva Tesařová.

Hračky vystavené v Horáckém muzeu pocházejí ze soukromých sbírek i ze sbírek dalších muzeí. Mnohé z nich po delší dobu odpočívaly v depozitářích a trpělivě čekaly na svou velkou chvíli. Jako například dřevěný barevný kolotoč. Svou velikostí se řadí mezi nepřehlédnutelné exponáty. Jeho autorem je pan Pivoňka z Jimramova a kolotoč po léta zahálel v tajuplných, návštěvníkům nepřístupných, prostorách Horáckého muzea.

„Kouzelný svět hraček“ můžete navštívit až do konce února.